Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

Otázka

Zajímalo by mě, jak dlouho se dá vydržet bez jídla, aniž by to mělo nějaké negativní zdravotní následky?

Zkouším zhubnout tím, že držím opakovaně půst. Na začátku jsem si občas dala 1 – 3 dny bez jídla, ale teď už si troufnu i na týden. Pak zase nějakou dobu normálně jím.

Když jsem s půstem začínala, tak i den bez jídla bylo utrpení. Teď mi ten týden přijde celkem zvládnutelný.

Možná se jen na začátku musím trochu přemáhat, než si zvyknu na to, že nejím. Přijde mi, že čím déle je člověk bez jídla, tím je hladovění jednodušší. Mám pak i lepší náladu a vůbec mi nepřijde, že bych měla jíst.

Stejně by mě ale zajímalo, jestli je nějaká „bezpečná“ hranice, toho jak dlouho se má hladovět?

Vyřešeno
, , Zora 4 roky 1 Odpověď 1578 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Zuzana Vlčková
    0

    Lidské tělo toho zvládne opravdu hodně. Jsou doložené případy lidí, co vydrželi bez jídla i přes 100 dní. Základním předpokladem ale je to, že musíte hodně pít – mít dostatečný příjem tekutin. Bez vody, nebo i bez spánku, tělo zkolabuje už za pár dní. Bez jídla ale vydrží poměrně hodně dlouho.

    Obecně se udává, že fatální následky může mít hladovění ve chvíli, kdy tělo ztratí při jednorázovém hladovění cca 40% hmotnosti.

    Také se udává, že bez nějakých vážných následků se dá hladovět 30 – 35 dní. Po této době se už mohou objevit zásadnější negativa spojená s dlouhodobým hladověním (vyrážky, silný průjem, dramatický úbytek váhy, projevy hypovitaminózy, úbytek svalové hmoty, projevy ketózy, poruchy funkce některých vnitřních orgánů, apod.).

    Fatální následky pak mohou nastat po cca 45 – 65 dnech bez jídla. Pak už hrozí i riziko smrti (byť je to hodně individuální a záleží na mnoha faktorech, a jak jsem psala výše, jsou doložené i případy lidí, kteří byli zcela bez jídla i přes 100 dní).

    Opakovaný krátkodobý půst není nijak škodlivý. To, že čas od času několik dní nejíte, by nemělo mít žádné závažné zdravotní důsledky (záleží ale pochopitelně i na vašem aktuálním zdravotním stavu, nedá se to zcela zobecnit).

    Na druhou stranu střídání období hladovění a následného „přejídání“ také není zcela nejlepší metoda hubnutí. Pro hubnutí se doporučuje spíše přerušovaný půst. Kdy strádáte 24 – 36 hodin bez jídla, s obdobně dlouhým obdobím kdy jíte.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď