Výpověď ze zdravotních důvodů – na co mám nárok od Úřadu práce?

Otázka

Dobrý den,

Doktor mi chce zrušit nemocenskou. Stále ale mi není dobře. Navrhuje, ať rozváži pracovní poměr v práci ze zdravotních důvodů a přihlásím se na Úřad práce. Prý mi pak bude potvrzovat, že nemohu pro onemocnění hledat práci.

Kdybych se na úřad přihlásila a měla pak potvrzení od doktora, že nemohu hledat práci, co z toho plyne?

Budu dostávat příspěvek pro nezaměstnané i v tomto případě? Kdo bude platit sociální a zdravotní pojištění?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , , Kamila H. 11 měsíců 1 Odpověď 894 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Po skončení pracovní neschopnosti, pokud bude současně ukončen pracovní poměr, se můžete jít evidovat na Úřad práce, jako uchazeč o zaměstnání.

    Pokud byste ale ukončila pracovní poměr, a byla dále v pracovní neschopnosti, pak nemá smysl chodit na Úřad práce. V době vaší pracovní neschopnosti, vás nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

    Po skončení zaměstnání (a pokud již nebudete v pracovní neschopnosti), byste měla jít na Úřad práce do 3 pracovních dní.

    Pokud jsou splněny všechny podmínky (především „minimální odpracovaná doba“ – doba účasti na důchodovém pojištění 12 měsíců za poslední 2 roky, a další podmínky), pak budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Výpočet podpory v nezaměstnanosti vychází z průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání. Průměrný výdělek se stanovuje z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí.

    Pokud jste v tomto čtvrtletí nepracovala alespoň 21 dní (směn), pak se namísto průměrného výdělku použije pravděpodobný výdělek.

    Příslušné potvrzení pro Úřad práce, vám vystaví váš zaměstnavatel při ukončení zaměstnání.

    Pro výpočet podpory, je dále podstatný důvod ukončení zaměstnání. Pokud to bude výpověď ze strany zaměstnance, nebo ukončení zaměstnání dohodou, pak by mělo být poukázáno na zdravotní důvody.

    Ukončení zaměstnání ze zdravotních důvodů, patří mezi tzv. „vážné důvody“ pro ukončení zaměstnání, při kterých se nekrátí podpora.

    Něco trochu jiného, je pak přímo „výpověď ze zdravotních důvodů“ – tj. výpověď podle paragrafu 52, písmeno d) nebo e).

    Takovou výpověď dává zaměstnavatel, pokud zaměstnanec pozbyl zdravotní způsobilost pro výkon dané práce (tj. předpokladem je zdravotní posudek).

    Pokud by to bylo následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání (paragraf 52, písmeno f), pak je nárok i na odstupné 12 měsíčních platů.

    Podpora je v takovém případě 65% první dva měsíce, 50% další dva měsíce a 45% po zbytek doby. Podle toho, kolik vám je roků, můžete mít na podporu nárok 5, 8 nebo 11 měsíců.

    V době, kdy jste evidována na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání, za vás platí zdravotní pojištění stát.

    Sociální pojištění za vás přímo nikdo neplatí. Doba v evidenci na Úřadu práce, se ale může započítat do „odpracovaných roků“ pro nárok na důchod (náhradní doba důchodového pojištění).

    Pokud by se vám během evidence na Úřadu práce, zhoršil zdravotní stav, tak už není nárok na nemocenskou (nárok může být pouze v ochranné době do 7 dní od skončení pracovního poměru).

    Pokud by vám zdravotní stav neumožňoval plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání, pak vám lékař může vystavit „omluvenku“ pro Úřad práce (standardní neschopenka se v tomto případě nevystavuje, protože není nárok na nemocenskou).

    Na základě této „omluvenky“ pak nemusíte chodit například na pravidelné schůzky na ÚP, apod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď