Jaká je průměrná délka kroku?

Otázka

Zajímalo by mě, jaká je průměrná délka kroku?

Mám sportovní náramek, který neumí GPS, takže si nemohu měřit přesnou vzdálenost. Počítá mi to jenom počet kroků. Dá se nějak jednoduše počet kroků přepočítat na vzdálenost?

Třeba pokud ujdu 10 000 kroků za den, kolik to bude kilometrů?

Vyřešeno
, Dan V. 4 roky 1 Odpověď 16030 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Zuzana Vlčková
    1

    Průměrná délka kroku dospělé osoby, se obvykle udává jako 42% z její výšky.

    Tj. pokud byste měřil například 180 centimetrů, pak by měla být průměrná délka kroku 76 centimetrů. Při 170 centimetrech výšky je cca 72 centimetrů. A při 160 centimetrech by to mělo být cca 67 centimetrů.

    10 000 kroků by při výšce 180 centimetrů, bylo 7,5 kilometru. Při výšce 170 centimetrů, by to bylo „jen“ 7,2 kilometru. A při výšce 160 centimetrů, by 10 000 kroků odpovídalo 6,7 kilometru.

    Počítat ušlou vzdálenost jenom podle průměrné délky kroku, ale může být někdy dost zavádějící. Délka kroku závisí na mnoha různých faktorech.

    Je rozdíl v tom, jak dlouhé kroky dělají muži a ženy. Muži dělají spíše delší kroky, ženy spíše kratší. Výška v tom nemusí ani tak hrát roli. Je to spíše dáno tím, že muž, který dělá dlouhé kroky je běžný zjev.

    Žena, která chodí dlouhými kroky, vypadá „divně“ (vím, o čem mluvím). Je to i o tom, že ženy celý života nosí šaty nebo sukně, ve kterých se dělat nedají dělat dlouhé kroky. Mají tedy naučeno dělat spíše kratší kroky. Nebo ani na podpatcích, to moc nejde.
    Další faktorem je pak rychlost chůze. Od určité rychlosti máme tendenci s vyšší frekvencí kroků, současně i snižovat jejich délku.

    Obdobné je to, i když půjdete do kopce. I tam děláte spíše kratší kroky. Nebo když se někde „loudáte“ procházkovým tempem.

    Tj. ve výsledku průměrná délka kroku, které dosáhnete při nějaké aktivitě, může být diametrálně odlišná, od výše uvedené průměrné délky kroky.
    Nejlepší asi je, si v mobilním telefonu pustit nějakou aplikaci, která vám přes GPS změří vzdálenost.

    Toto měření několikrát zopakovat při různých příležitostech a následně si to porovnat s údaji ze sportovního náramku. A budete vědět, jaká je +/- vaše průměrná délka kroku.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď