Srážky ze mzdy při insolvenci – kolik musím platit, když mám jen životní minimum?

Otázka

Dobrý den, jsem v insolvenci 2 roky. Insolvenci mám na 5 let, jsem samoživitelka s dvěma dětmi.

Mám stanovenou splátku 6000Kč podle platu z bývalého zaměstnání, momentálně pracuji v jiném zaměstnání.

Srážku mám takovou, aby mně a dětem zůstalo životní minimum. A insolvenční správce po mně chce, abych sama do těch 6000kč splátku doplatila.

Může to po mně chtít, jsem povinna částku do 6000 Kč doplatit???

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, J. Z. 10 měsíců 1 Odpověď 278 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    -1

    Během oddlužení, kdy jsou prováděny splátky dluhů formou splátkového kalendáře, mohou být prováděny srážky ze mzdy (nebo i z dalších příjmů).

    Podmínky, pro výpočet insolvenčních srážek ze mzdy, se řídí zákonem číslo 99/1963 Sb., Občanský soudní řád, paragraf 276 a dále, a také dalšími právními předpisy.

    Srážky ze mzdy, je možné provádět jen v určité výši. Více nesmí být sraženo, i kdyby s tím dlužník souhlasil.

    Při srážkách ze mzdy na insolvenci, vám ale zcela určitě, nezůstává jenom životní minimum. Nezabavitelná částka při srážkách ze mzdy, je podstatně vyšší.

    Během oddlužení, máte nárok na nezabavitelnou částku, která je nyní stanovena 13 638 Kč. Pokud máte dvě děti (nezletilé/nezaopatřené děti, u kterých trvá vyživovací povinnost), pak se základní nezabavitelná částka zvyšuje o dalších 2 x 3409,50 Kč. Celkové nezabavitelné minimum je tedy 20 457 Kč.

    Kromě toho, máte dále nárok na jednu třetinu ze zbylé části výplaty. Pokud byste měla čistou výplatu ve výši 25 000 Kč, pak by vám muselo zůstat nejméně 21 972 Kč (a insolvenční správce by dostal 3028 Kč).

    Pro srovnání – aktuální životní minimum jednotlivce je 4860 Kč, pro samoživitelku se dvěma dětmi (například 2 děti do 15 roků), by celkové životní minimum bylo 10 570 Kč). Při insolvenci tedy máte nárok na podstatně vyšší částku, než jenom životní minimum.

    Co se týká výše srážek, které máte platit během insolvence, tak ty vám určil soud. Ten hodnotí řadu kritérií, mimo jiné i vaše minulé/očekávané příjmy, kolik dlužíte a další faktory.

    Pokud se u vás výrazněji změnila příjmová situace (píšete o změně zaměstnání), pak se můžete obrátit na soud, a požádat o snížení nařízené srážky. Je to potřeba zdůvodnit a doložit pokles příjmu.

    Pozor jenom na to, že soud nemusí přihlížet k tomu, jaké jsou vaše aktuální příjmy, ale může zohlednit i to, jaké by mohly být. Pokud by měl soud za to, že jste záměrně opustila lépe placenou práci, a úmyslně tak snížila své příjmy (tj. bude se domnívat, že se vyhýbáte placení dluhů), pak při stanovení výše srážky nemusí zohlednit snížený příjem v novém zaměstnání.

    Toto se ale nedá příliš zobecnit – faktorů, které mohou mít vliv na rozhodnutí soudu, může být podstatně více, a já rozhodně neznám všechny skutečnosti. Každopádně nejlepším řešením vaší situace, bude obrátit se na soud a požádat si o snížení srážek.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď