Nezabavitelná částka při exekuci – dítě jako vyživovaná osoba při střídavé péči

Otázka

Dobrý den, chci se zeptat, zda jak je to s výpočtem exekuce ze mzdy a s nezabavitelnou částkou za dítě.

Jestli je nezabavitelná částka na dítě zohledněna v plné výši v případě, že zaměstnanec má dítě ve střídavé péči na půl s bývalou manželkou.

Co se týká daní, slevu na dítě si měsíčně uplatňuje bývalá manželka zaměstnance v plné výši.

Děkuji

Vyřešeno
, Milan K. 1 rokem 1 Odpověď 970 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    0

    Pro určení nezabavitelné částky při výpočtu exekuce, jsou rozhodující především tyto faktory:

    • Jako vyživovaná osoba, může být započítáno pouze vlastní (biologické) dítě
    • Jako vyživovaná osoba, může být započítáno případně i osvojené dítě
    • Jako vyživovaná osoba, může být započítáno pouze dítě, ke kterému máte vyživovací povinnost

    Jako vyživovaná osoba, by se tedy nepočítalo dítě, které s vámi sice sdílí společnou domácnost, ale je to dítě vaší partnerky/přítelkyně. Stejně tak by se nepočítalo vaše vlastní dítě, ke kterému už ale nemáte vyživovací povinnosti (např. už dospělé dítě s vlastními příjmy).

    Pokud se ale jedná o vaše vlastní (nebo osvojené) dítě, ke kterému máte stále vyživovací povinnost, pak je už dále jedno, jestli s vámi dítě sdílí společnou domácnost, jestli se jedná o střídavou péči, nebo zda s vámi vůbec nežije (sdílí společnou domácnost jen s matkou).

    U exekuce ani není rozhodující, jestli výživné na dítě stanovil soud, nebo jestli to řešíte pouze mimosoudní dohodou s matkou dítěte. Vyživovací povinnost (na dítě i na další osoby) je definována v občanském zákoníku.

    U exekuce (na rozdíl od daňového zvýhodnění na dítě), nerozhoduje společná domácnost, ani věk dítě (vyživovací povinnost nemusí končit v 18 letech dítěte).

    Jako vyživované dítě, se vám bude započítávat i dítě nad 18 roků, pokud se dítě po skončení školní docházky „není zatím schopné samo uživit“ (například z důvodu dalšího studia na VŠ).

    Pro započítání dítěte do nezabavitelné částky, je rozhodující pouze to, zda k němu máte stále vyživovací povinnost. A že to je vaše (nebo osvojené) dítě. Nic jiného nehraje roli, s jedinou výjimkou, kterou je dluh na alimentech.

    Pokud by se ale mělo jednat o exekuci z důvodu neplacení výživného, pak se toto dítě pro výpočet nezabavitelné částky nezohlední.

    V jiných případech (exekuce pro jakékoliv jiné dluhy), by se vám za dítě, měla nezabavitelná částka zvyšovat o 3 409,50 Kč (aktuálně platná částka – od 1. 1. 2023).

    Pokud by byli v exekuci oba rodiče dítěte, pak se stejná částka, započítá u obou rodičů (u každého z nich by se základní nezabavitelné minimum zvyšovalo o 3 409,50 Kč).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď