Koupě vozidla během insolvence – může mi ho zabavit insolvenční správce?

Otázka

Dobrý den, už druhým rokem jsem v insolvenci, kdy mi bylo povoleno oddlužení formou splátkového kalendáře, které poctivě plním.

Chtěl bych se zeptat, jestli si mohu v průběhu oddlužení pořídit z našetřených peněz, které mi zbydou z nezabavitelného minima, motocykl a nechat ho na sebe přepsat jako na vlastníka a pojistit?

Nezabaví mi jej potom insolvenční správce?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Petr 11 měsíců 1 Odpověď 698 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    0

    Během oddlužení (insolvence), máte povinnost hradit splátky, které vám stanovil soud. Resp. je povinné platit alespoň minimální splátku (2178 Kč, pokud by nebylo placeno ani toto minimum déle než 3 měsíce, tak to může být důvodem pro zrušení insolvence). Jinak pochopitelně hradíte to, co vám určil soud (případně je možné žádat o snížení splátky, pokud je k tomu nějaký oprávněný důvod).

    Během oddlužení (insolvence), by vám mělo zůstávat nezabavitelné minimum (v roce 2023 je to 13 368 Kč), které se může zvýšit o 3409,50 Kč za každou další vyživovanou osobu (manžel, manželka, dítě)). Kromě toho, máte nárok ještě na 1/3 ze zbylé části mzdy.

    S finančními prostředky, na které máte nárok (nezabavitelná částka + 1/3 ze mzdy), si můžete „dělat co chcete“.

    Jsou primárně určeny na pokrytí základních životních nákladů. Pokud se vám ale z těchto peněz podaří i něco našetřit, pak je na vás, za to co tyto peníze utratíte.

    Jestli si koupíte něco do domácnosti, jestli si zaplatíte letní dovolenou u moře, nebo jestli si koupíte třeba zmíněný motocykl, je jenom na vás.

    Nemáte žádnou povinnost, abyste ušetřené peníze, použil na nějaké mimořádné splátky insolvence.

    Něco jiného je povinnost, kdy musíte insolvenčnímu správci hlásit všechny mimořádné příjmy. Sem patří i dary, dědictví, nebo i jakékoliv jiné mimořádné příjmy.

    Pokud by vám někdo chtěl koupit a darovat motocykl nebo jiné vozidlo, pak by to byla zcela odlišná situace. Nebo pokud byste vyhrál peníze v loterii, a chtěl si za výhru něco koupit.

    Takový dar (výhru, dědictví či jiný mimořádný příjem), by bylo nutné oznámit insolvenčnímu správci.

    A insolvenční správce by měl možnost (v závislosti na hodně daru), požadovat i prodej dané věci, a použití takto získaných peněz, na úhradu splátek.

    Pokud se ale nejedná o dar, nebo o jiný mimořádný příjem, pokud jste si postupně našetřil nějaké peníze, pak vám myslím nic nebrání v tom, abyste si dané vozidlo koupil a byl jeho vlastníkem. Během nemáte zakázáno vlastnit majetek. To se řeší na začátku insolvence, kdy dochází k prodeji majetku.

    Pokud jste schopný doložit původ peněz (například výpisem z účtu v bance, kde bude vidět, postupné přibývání vašich úspor), pak by neměl být žádný důvod, aby vám insolvenční správce toto vozidlo zabavoval.

    Můžete se pochopitelně se stejným dotazem obrátit i na svého insolvenčního správce, a nechat si to potvrdit i od něj, ať máte jistotu, že s tím nebudou žádné problémy.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď