Insolvence a přídavky na děti – mám nárok na sociální dávky během insolvence?

Otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mám nárok s přítelkyní na sociální dávky. Já jsem v insolvenci a přítelkyně je po mateřské na úřadu práce, kde pobírá pouze minimální podporu. Což je pro první 3 měsíce 5509 Kč a potom se to snižuje.

Nyní už vycházíme jen tak tak, tak. Chtěl bych prosit o radu, zda můžeme žádat o dávky na dvouletou dceru a 14 letou dceru z předchozího vztahu, tedy kde platí na tu starší pouze 4 tisíce měsíčně.

Vyřešeno
, Petr G. 1 rokem 1 Odpověď 525 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na přídavky na dítě, má nárok přímo dítě. Za nezletilé děti, vyřizuje žádost o tuto sociální dávku jeho zákonný zástupce. V případě, že se jedná o dítě, které je dítětem pouze vaší přítelkyně, pak případnou žádost musí vyřizovat ona. Pokud je to vaše společné dítě (jste otec nebo zákonný zástupce), pak může žádost podat i vy (podává vždy jen jeden z rodičů).

    Na sociální dávky, je nárok i během insolvence. Samotný fakt, že jste v insolvenci, není nějakou překážkou (platilo by to i pro exekuci). Být v insolvenci neznamená, že by automaticky nebyl nárok na sociální dávky.

    Během insolvence, to ale máte s případným nárokem na sociální dávky složitější. U většiny sociálních dávek, se posuzují příjmy (průměrný čistý měsíční příjem).

    V případě insolvence (platí to i pro exekuci), se jako příjem, ale započítá vaše čistá mzda, před zaplacení insolvenční splátky.

    Jako příjem se tedy nebude brát to „málo“, co vám skutečně zůstává. Ale celý váš čistý příjem, který máte před tím, než se strhnou peníze pro insolvenčního správce.

    Na dětské přídavky je nárok, pokud je průměrný čistý měsíční příjem rodiny do 3,4 násobku životního minima (společný příjem za všechny osoby v rodině/ve společné domácnosti).

    Životní minimum se od 1. ledna 2023 zvýšilo. Pokud správně rozumím vašemu dotazu, tak ve vaší společné domácnosti jsou dvě dospělé osoby (vy + vaše přítelkyně) a k tomu i dvě děti (2 roky a 14 roků).

    Životní minimum pro takovou čtyřčlennou rodinu, vychází aktuálně na 14 040 Kč. Na dětské přídavky by tedy byl nárok, pokud by průměrný čistý měsíční příjem nepřekročil 47 736 Kč měsíčně (3,4 násobek).

    Do průměrného příjmu se započítají všechny příjmy, které máte – podpora v nezaměstnanosti od Úřadu práce u vaší přítelkyně, vaše čistá mzda ze zaměstnání (celá, před provedením srážek na insolvenci). A případně i další příjmy (výživné na dítě, příjmy z nějaké brigády, počítal by se i příjem z nemocenské, a mnoho dalších).

    Od začátku roku 2023, se zvyšovaly i přídavky na dítě (zvýšení o 200 Kč). Pro dvě děti (2 roky a 14 rok), vychází aktuálně dětské přídavky na 2800 Kč měsíčně (dohromady za obě děti).

    Žádost o přídavek na dítě, je možné podat i přes internet. Na webu MPSV.cz (zde) najdete online žádost. Přídavky na dítě, je možné požadovat i zpětně – maximálně ale 3 měsíce nazpět.

    Žádost je možné vyplnit jen přes internet (není ani nutné dokládat nějaká potvrzení – resp. pokud by Úřad práce potřeboval něco doložit, tak se sám ozve; většinu informací v žádosti by si al měli sami ověřit sami z různých databází).

    Kromě přídavků na dítě, můžete mít případně nárok například i na přídavky na bydlení. Záleží na tom, kde bydlíte (byt, dům, vlastní bydlení, nájem, družstevní byt, velikost města), na tom, jaké jsou náklady na bydlení a opět i na tom, jaké jsou příjmy (průměrný čistý měsíční příjem).

    Příspěvek na bydlení je také možné vyřídit jen přes internet – žádost je možné najít zde.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď