Vztahuje se milostivé léto i na exekuci od banky?

Otázka

Dobrý den,

Dočetl jsem se na internetu, že probíhá nějaké milostivé léto, kdy mi můžou odpustit dluh. Mám už zhruba dva roky exekuci u banky.

Měl jsem sjednaný úvěr, který jsem nějak nezvládal splácet. Poté, co jsem nezaplatil několik splátek, mi banka celý úvěr zesplatnila, a nakonec to skončilo u exekutora. Mám nyní exekuci na mzdu, a chtěl bych se jí zbavit.

Zajímalo by mě, jestli se milostivé léto, týká i exekucí od banky. A na koho se mám případně obrátit? Na banku nebo na exekutora?

Předem děkuji za radu

Vyřešeno
, Roman Ch. 3 roky 1 Odpověď 446 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Milostivé léto, podle zákona č. 286/2021 Sb., části druhé, čl. IV bodu 25, které probíhá od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022, se vztahuje pouze na dluhy (exekuce), které jsou u státních institucí, nebo u společnosti, kde má většinový vlastnický podíl stát.

    Milostivé léto, se tedy vztahuje například na dluhy u ČEZ, na dluhy za pokuty v MHD, na dluhy na zdravotním pojištění, dluhy za televizní nebo rozhlasový poplatek, dluhy vůči městu například za popelnice, apod.

    Základním předpokladem je to, že se jedná o exekuci, která je vymáhána prostřednictvím exekutora (pokud je dluh vymáhán ve správním řízení, tak se na něj milostivé léto nevztahuje – týká se například nezaplacených daní u Finančního úřadu apod.).

    Milostivé léto se ale nevztahuje na dluhy vůči soukromníkům nebo společnostem ze soukromého sektoru. Obecně se tedy milostivé léto netýká dluhů/exekucí u bank, mobilních operátorů, splátkových společností apod.

    Některé banky, se ale rozhodly dobrovolně připojit k milostivému létu. A nabízí stejné podmínky, jaké určuje zákon, nebo si stanovily vlastní (velmi podobné) podmínky pro odpuštění dluhů. Některé banky, umožňují i odpuštění penále/sankčních poplatků u dluhů, které zatím nejsou v exekuci.

    To, zda se na vaši exekuci vztahuje „milostivé léto“, tedy záleží na tom, u které banky máte svůj dluh. Z větších českých bank, se k milostivému létu připojily například tyto banky:

    • Česká spořitelna – informace k odpuštění dluhů zde
    • Komerční banka – informace k odpuštění dluhů zde
    • Moneta Bank – informace k odpuštění dluhů zde
    • Air Bank
    • Home Credit

    Doporučím vám tedy, obrátit se na svoji banku (i když není uvedena v seznamu výše) a zeptat se na možnosti odpuštění/ukončení exekuce.

    Podmínky se u jednotlivých bank mírně liší. Někde je nutné zaplatit celou jistinu (původní dluh) a poplatek 908 Kč ihned (do 28. 1. 2022). Někde je lhůta na zaplacení delší. Někde je možné takto řešit i dluhy, které zatím nejsou v exekuci.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď