Kolik peněz mi musí zůstat v insolvenci?

Otázka

Už několik roků se potýkám s exekucemi a různými dluhy. Zvažuji teď, že bych šel do insolvence, ale nevím, jak to pak budu zvládat finančně, kolik mi bude zůstávat.

Četl jsem, že při insolvenci mi zůstane jen minimum peněz. Zajímalo by mě, kolik to přesně má být? Jestli z toho vůbec budu schopný zaplatit alespoň nájem a jídlo?

Vyřešeno
, Daniel H. 4 roky 1 Odpověď 1290 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    0

    Výpočet srážek při insolvenci (oddlužení) je stejný jako výpočet srážek u exekuce z důvodu přednostní pohledávky.

    Výpočet srážek se provádí z čisté mzdy. Z ní se odečte nezabavitelné minimum (viz dále). A z toho co zbude, dostanete jednu třetinu. Dvě třetiny ze zbytku (po odečtení nezabavitelné částky) dostane insolvenční správce.

    Nezabavitelné minimum závisí na tom, zda žijete sám, nebo zda máte i manželku, nebo vyživovací povinnost na nějaké dítě.

    Za vás (jako dlužníka) se započítá částka 7771,50 Kč. Za manželku by se přičetlo 2590,50 Kč. A za každé dítě by to bylo také 2590,50 Kč.

    Pokud byste žil sám, pak je nezabavitelné minimum 7771,50. S manželkou by to bylo 10 362 Kč. Při dvou dětech a manželce je to už 15 543 Kč. A tak dále, dá se to jednoduše spočítat, je to prostý součet.

    Pokud byste například měl čistou výplatu ve výši 25 000 Kč a k tomu manželku a dvě děti, pak je jedna třetina (ze zbytku po odečtení nezabavitelné částky), ve výši 3152 Kč.

    Insolvenční správce by tedy dostal 6 304 Kč, a vám by zůstalo každý měsíc 18 696 Kč.

    Při insolvenci ale máte tak povinnost hlásit (a odevzdat) insolvenčnímu správci všechny mimořádné příjmy. Pokud byste získal nějaké dědictví, výhru apod., tak to musíte oznámit.

    Pokud v zaměstnání dostanete nějaké odměny nebo bonusy, tak se na ně také uplatní srážky. Pokud byste měl například daňový bonus na dítě, tak ten se při insolvenci také zabaví (při exekuci vám zůstává).

    Naopak některé příjmy insolvenční správce nemůže zabavit – některé sociální dávky (příspěvek na bydlení, dávky hmotné nouze apod.). Nebo pokud byste měl ve své péči dítě, na které byste dostával alimenty, tak na ty se insolvence také nevztahuje.

    Pro výpočet toho, kolik vám doopravdy zůstane z vašeho platu při insolvenci, můžete použít nějakou kalkulačku na internetu, počítají obvykle +/- přesně. Viz například zde:

    Výpočet srážek při insolvenci (oddlužení) v roce 2020

    Insolvenční kalkulačka 2020

     

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď