Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    0

    Zjištění úplně všech exekucí není moc snadné. A už vůbec se tyto informace obvykle nedají jednoduše získat zadarmo. Na druhou stranu, to obvykle nestojí až tak moc (zvláště když srovnáte náklady za pořízení výpisu z nějakého registru s tím, kolik může stát případná exekuce, na kterou se nabalují poplatky a úroky).
    Asi nejspolehlivější způsob, jak začít je Centrální evidence exekucí. Tu je možné najít na adrese http://www.ceecr.cz.

    Jedná se o registr všech exekucí, který provozuje Česká exekutorská komora. Jsou v ní evidovány všechny aktivní exekuce, které řeší její členové. Tedy exekuce, které jsou aktuálně vymáhány. Ty, které již byly ukončeny, zde nejsou. Jedná se o exekuce, které řeší exekutoři.

    Vyhledávání v této databázi ale není zadarmo. Za zřízení přístupových údajů zaplatíte 120 Kč (prvotní registrace uživatele). A následně se platí za každé vyhledávání 60 Kč.

    Není to ale tak, že prověření vaší osoby, by vás stálo jen 60 Kč, reálně to bude víc. Platí se „skoro za každé kliknutí“. Tj. pokud tam budete mít více záznamů, tak za zobrazení každého záznamu je to 60 Kč.

    Ve výsledku vás tak prověření jedné osoby může stát i 200 – 500 Kč. Ale zase máte jistotu, že to jsou 100% oficiální a platné údaje. Nejsou to nějaké neaktuální nebo nesmyslné informace, jako v některých jiných „registrech exekucí“ na internetu.

    V této databází ale nejsou úplně všechny exekuce. Neobsahuje údaje o výkonech rozhodnutí vedených soudy, exekucích vedených orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami.

    Ty ostatní exekuce jednoduše nezjistíte. Můžete se obrátit na soud v místě vašeho trvalého bydliště. Ten by vám měl bezplatně poskytnout výpis všech vašich věřitelů, kteří v minulosti soudně vymáhali pohledávky po vaší osobně. Pak můžete jednotlivé věřitele kontaktovat a zjistit aktuální stav vymáhání.

    Dluhy, které třeba ještě ani nejsou ve fázi exekuce, se dají zjistit z jiných registrů – například je to SOLUS nebo bankovní a nebankovní registr (BRKI a NRKI). Do nich se dá nahlédnout přes web http://www.kolikmam.cz. Opět je to ale za nějaký poplatek.

    Jinak se dá na internetu najít i řada jiných registrů exekucí, které tvrdí, že jsou „zadarmo“. Obvykle to ale není pravda. Někdy chtějí až nesmyslně vysoké poplatky. A navíc v nich bývají nesmyslné nebo neaktuální informace. Takže na ty spíše pozor.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď