Výpočet exekuce na mzdu a invalidní důchod současně

Otázka

Dobrý den, hledám kalkulačku nebo odpověď na otázku, jak a kolik mi bude strháváno, ze mzdy a invalidního důchodu.

Vše co jsem našla, mi nepomohlo. Jde mi o to, jak vypočítat z čisté mzdy cca 10500 a invalidního důchodu 7500 Kč, výši srážky.

Vše co jsem našla tak výpočty buď na jedno, nebo druhé.

Děkuji za radu a odpověď.

Vyřešeno
Iv 4 roky 1 Odpověď 1289 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    0

    Velmi zjednodušeně, by se exekuce na plat a exekuce na invalidní důchod (probíhající současně), dala spočítat ze součtu výše čisté výplaty a invalidního důchodu. Tj. pro orientační výpočet výše srážky, stačí do libovolné kalkulačky zadat výpočet exekuce z částky 18 000 Kč.

    Pravidla pro výpočet srážek jsou stejná, jak pro exekuci na plat, tak i pro exekuci na invalidní důchod.

    Při exekuci máte nárok na nezabavitelnou částku. Ta je aktuálně ve výši 7771,50 Kč. Pokud byste měla manžela, pak se základní nezabavitelná částka zvýší o 2590,50 Kč. Stejně tak, i pokud byste měla nějaké dítě/děti. Za každé dítě (vůči kterému máte ještě vyživovací povinnost), se nezabavitelná částka dále zvyšuje o 2590,50 Kč.

    Nezabavitelná částka se ale uplatní pouze jednou – u vás tedy například jen u výplaty. Nebo soud může rozhodnout o tom, že se nezabavitelná částka rozdělí (v nějakém poměru), mezi oba plátce vašich příjmů (zaměstnavatele a ČSSZ).

    Z toho, co zbyde z výplaty a/nebo invalidního důchodu, po odečtení nezabavitelné částky, vám zůstává jedna třetina (pokud je to přednostní exekuce) nebo dvě třetiny (pokud je to nepřednostní exekuce).

    Mezi přednostní exekuce, patří například pohledávky na výživném, dluhy vůči státní správě (nezaplacené daně, sociální nebo zdravotní pojištění apod.), náhrada škody způsobené trestným činem aj.

    Mezi nepřednostní pohledávky pak patří všechny „běžné“ dluhy – nezaplacené splátky půjčky nebo hypotéky. Pokuty za jízdu MHD. Nezaplacené účty za telefon, internet, kabelovou televizi. Nezaplacené účty za elektřinu, vodu, plyn apod.

    V případě, že byste byla sama (bez manžela a bez dětí), pak by se nezabavitelná částka uplatnila zřejmě u vašeho zaměstnavatele (zde máte vyšší příjem).

    Příklad výpočtu č. 1:

    Pokud by se jednalo o nepřednostní pohledávku, pak by vám (z čisté mzdy 10 500 Kč) zůstalo 9 591 Kč. A 909 Kč by šlo na úhradu exekuce.

    U invalidního důchodu by se již nezabavitelná částka znovu neuplatnila. Při nepřednostní pohledávce by vám z invalidního důchodu (ve výši 7500 Kč) zůstalo 5000 Kč a 2500 Kč by dostal exekutor.

    Celkově by vám (z příjmu 18 000 Kč) zůstalo 14 591 Kč a exekutor by dostal 3409 Kč.

    Příklad výpočtu č. 2:

    Pokud byste měla manžela (nebo třeba jedno dítě), pak by se nezabavitelná částka zvýšila. Výplata ze zaměstnání by vám tak zůstala skoro celá. Dostala byste 10 454 Kč, a exekutor jen 46 Kč.

    Z invalidního důchodu by vám ale opět strhnuli 2500 Kč a vám by zůstalo 5000 Kč.

    Celkově by vám tak zůstalo 15 454 Kč, a exekutor by dostal 2546 Kč.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď