Nárok na dlouhodobé ošetřovné během výpovědní lhůty

Otázka

Dobrý den, beru si do domácí péče nemocnou maminku, která potřebuje celodenní dohled.

Doba péče se ale částečně kryje s dobou, kdy mi běží výpovědní lhůta z práce.

Mohu si požádat o dlouhodobé ošetřovné v probíhající výpovědní lhůtě?

Děkuji.

Vyřešeno
Barbora 7 měsíců 1 Odpověď 226 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Dlouhodobé ošetřovné, je jedna z dávek, na které je nárok na základě nemocenského pojištění. Některé podmínky pro nárok na dlouhodobé ošetřovné jsou tedy podobné, jako u klasického OČR, nebo u neschopenky.

    Na ošetřovné máte nárok, pokud jste zaměstnaná v pracovním nebo služebním poměru, nebo pokud by se jednalo o práci na dohodu DPP (příjem nad 10 000 Kč) nebo na dohodu DPČ (příjem od 4000 Kč). A nárok mohou mít i podnikatelé (OSVČ), pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

    Na ošetřovné může vznikat nárok jenom během zaměstnání (pro dlouhodobé ošetřovné není ochranná doba – po skončení zaměstnání už nárok vzniknout nemůže).

    Pokud jste v zaměstnání ve výpovědní době, tak to pro možnost čerpat ošetřovné nemá žádný význam. Stejně jako máte během výpovědní doby nárok na neschopenku, tak je nárok i na ošetřovné (krátkodobé i dlouhodobé).

    Podstatná je pouze účast na nemocenském pojištění, a splnění potřebných podmínek pro nárok na dlouhodobé ošetřovné.

    Mezi podmínky pro dlouhodobé ošetřovné, patří například hospitalizace ošetřovné osoby v nemocnici (nebo jiném podobném zařízení), alespoň 4 dny. A dále je podmínkou předpoklad následné péče (po propuštění) alespoň 30 dní.

    Příslušné potvrzení (žádost o dlouhodobé ošetřovné) vám vystaví ošetřující lékař v zařízení, kde byla/je vaše maminka hospitalizována.

    Na dlouhodobé ošetřovné je nárok až 90 dní. Máte nárok na 60% z hrubé mzdy (resp. z redukovaného denního vyměřovacího základu) – viz kalkulačka pro výpočet dlouhodobého ošetřovného.

    Pokud vám během této doby skončí výpovědní doba, pak to nemá žádný přímý dopad. Nárok na ošetřovné by vám pokračoval i po skončení zaměstnání (protože začátek spadá ještě do doby, kdy jste byla zaměstnancem).

    V případě, že jste dostala výpověď od zaměstnavatele, tak by se vám mohla prodloužit i výpovědní doba.

    Pokud vám začne dlouhodobé ošetřovné (nebo neschopenka, nebo i v dalších případech, které zákoník práce definuje jako „ochranou dobu“) ještě během výpovědní doby, a má pokračovat dále i po uplynutí výpovědní lhůty, tak se výpovědní doba přeruší a pokračuje až po ukončení ošetřovného.

    Viz paragraf 53, zákoník práce:

    (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

    To ale platí jen pro případ, kdy dal výpověď zaměstnavatel. Pokud jste dávala výpověď vy, tak se výpovědní doba neprodlužuje (stejně tak můžete říci, že na prodloužení netrváte, ani když je to výpověď od zaměstnavatele).

    Pokud by vám nestačilo 90 dní dlouhodobého ošetřovného, pak si můžete vyřídit příspěvek na péči.

    Na ten má fakticky nárok ošetřovaná osoba (vaše maminka), vy to ale můžete vyřizovat za ni (pokud vám k tomu dá plnou moc). Příspěvek na péči, je ale úplně samostatná kapitola otázek a odpovědí, a s vaší výpovědní dobou navíc vůbec nijak nesouvisí …

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď