OČR čerpání během výpovědní doby i po skončení zaměstnání

Otázka

Dobrý den, podala jsem výpověď s 2 měsíční výpovědní dobou, která končí k 30.6. ,nyní čerpám na dítě do 10 let OČR a bude ještě pokračovat.

Je OČR placené i po 30.6.? Kdy mi bude ukončen PP, když bude OČR čerpáno i v červenci?

Děkuji

Vyřešeno
Ola 1 rokem 1 Odpověď 321 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud jste v zaměstnání dala výpověď vy (výpověď ze strany zaměstnance), pak vám pracovní poměr končí po uplynutí výpovědní doby.

    Jestli v té době budete v pracovní neschopnosti nebo na OČR, nehraje žádnou roli. K prodloužení zaměstnání by mohlo dojít jedině v případě, že byste se na tom domluvila se zaměstnavatelem.

    Něco jiného by byla výpověď od zaměstnavatele. V době, kdy jste v pracovní neschopnosti, nebo kdy máte OČR (nebo i v dalších případech), vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď.

    Pokud byla dána výpověď před začátek neschopenky nebo OČR, a k uplynutí výpovědní doby, by mělo dojít během pracovní neschopnosti nebo OČR, pak by mohlo dojít k prodloužení pracovního poměru.

    Týká se to ale jen výpovědi, kterou vám dá zaměstnavatel (při ukončení zaměstnání dohodou nebo výpovědí ze strany zaměstnance to neplatí).

    Pokud jste nyní na OČR, a během doby, kdy pečujete o dítě, vám uplyne výpovědní doba, pak máte nárok na ošetřovné i po zbývající dny, po skončení pracovního poměru.

    Nárok na ošetřovné je aktuálně maximálně 9 kalendářních dní (u osamělých rodičů je to až 16 kalendářních dní).

    Zbývající dny, můžete dočerpat i po skončení zaměstnání – podstatné je to, že OČR začalo ještě během vašeho pracovního poměru.

    Pro OČR ale neplatí žádná ochranná doba. Pokud by u vás vznikla potřeba dalšího ošetřování dítěte, i někdy v době po skončení zaměstnání, tak už na další ošetřovné nárok nebude. Nárok na OČR (ošetřovné), je pouze pokud začne během pracovního poměru.

    V závislosti na tom, kdy přesně vám začalo OČR, tedy můžete mít nárok na několik dní i v červenci, po skončení zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď