Nárok na paragraf v zaměstnání, kvůli hlídání dítěte (zavřená školka)

Otázka

Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu mít nárok na paragraf v zaměstnání, pokud musím hlídat malé dítě, během prázdnin?

Školka, kam chodí během roku, je v létě o prázdninách zavřená. A já nemám žádné hlídání. Je ještě moc malé na to abych ho posílala někam na tábor.

Mám tedy nárok na omluvenku do práce? Nebo jak to mám řešit bez hlídacích babiček?

Vyřešeno
Ř. T. 1 rokem 1 Odpověď 894 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na „paragraf“ (ošetřovné na dítě), může být nárok, i když je dítě zdravé, ale nemůže chodit do školky (nebo i do školy či do jeslí, a podobných zařízení).

    Týká se to ale pouze situací, kdy dojde k nějakému neplánovanému uzavření takového zařízení.

    Může to být z důvodu nějaké havárie, nebo podobně jako v předchozích letech kvůli epidemii, nebo i v dalších možných situacích.

    Pokud je školka (škola, jesle, apod.) uzavřena plánovaně (což je obvykle situace, která nastává o prázdninách), pak není nárok na ošetřovné na zdravé dítě (OČR). Musí se jednat nepředvídatelnou událost (což pravidelné omezení provozu školky během léta není). Nárok na ošetřovné by byl, jen pokud by dítě bylo nemocné. Pak platí standardní podmínky.

    Viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění:

    § 39 Podmínky nároku na ošetřovné

    (1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

    b) péče o dítě mladší 10 let, protože

    1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,

    Ostatně ošetřovné (OČR), by zřejmě ani neřešilo situaci, kdy je školka uzavřená delší dobu. Na OČR je aktuálně nárok pouze po dobu 9 nebo případně 16 kalendářních dní.

    Během prázdnin (v létě nebo jindy), kdy je zavřená školka, asi není moc možností jak to řešit.

    Ve většině obcí (na území městských částí či v jiných spádových oblastech), obvykle zůstává v provozu alespoň jedna školka pro rodiče dětí, které nemají možnost hlídání dětí o prázdninách u babiček, apod.

    Další možností mohou být například i příměstské tábory. Ty poměrně často berou i malé děti a fungují v podobném režimu jako školka. Ráno dítě odvedete a odpoledne si ho vyzvednete. Případně může být v blízkém okolí v provozu nějaká dětská skupina (opět podobné fungování jako školka).

    Můžete pochopitelně v zaměstnání čerpat dovolenou, nebo si požádat o neplacené volno.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď