Nárok na ošetřovné po skončení zaměstnání

Otázka

Dobrý den, mám dotaz

Včera sem dostala výpověď z práce dohodou a shodou okolností mi odpoledne přišel kluk ze školy s horečkou a střevními potížemi.

Mohu nastoupit na ošetřovné nebo už ne?

Děkuji

Vyřešeno
Michaela Š. 1 rokem 1 Odpověď 551 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Výpověď ze zaměstnání dohodou, neexistuje. V zaměstnání můžete dostat buď výpověď, nebo se jedná o ukončení pracovního poměru dohodou (oboje současně nejde).

    Pokud se jedná o výpověď (ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance), pak od začátku následujícího kalendářního měsíce (po předání výpovědi), začíná běžet standardní výpovědní doba 2 měsíce. Pracovní poměr při výpovědi, tedy nekončí ihned, ale až po nějaké době.

    Pokud se jedná o ukončení zaměstnání dohodou, pak v dohodě je možné sjednat ukončení práce, k jakémukoliv datu. Může to být k dnešnímu dni, nebo k nějakému datu v budoucnu (pouze to nesmí být zpětně).

    Pro nárok na ošetřovné je podstatné, zda jste nyní stále zaměstnaná (u výpovědi s výpovědní dobou budete zaměstnaná ještě minimálně 2 měsíce), nebo zda už nejste zaměstnaná (při dohodě může pracovní poměr skončit ihned).

    Ošetřovné na dítě (OČR), spadá pod dávky nemocenského pojištění. Na některé nemocenské dávky, je nárok i po skončení zaměstnání.

    Při neschopence máte nárok na nemocenské dávky. Na ně je nárok i po skončení zaměstnání, pokud je neschopenka zahájena ještě během pracovního poměru, nebo do 7 dní od skončení pracovního poměru (ochranná doba 7 kalendářních dní po skončení zaměstnání).

    Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřská, PPM), je ochranná doba po skončení zaměstnání, až 180 dní.

    Pro ošetřovné, ale žádná ochranná doba není. Pokud by vznikla potřeba ošetřování dítěte, až po skončení zaměstnání, pak už nárok na ošetřovné není.

    Pokud ale potřeba ošetřování dítěte, vznikla ještě během pracovního poměru (třeba i ve výpovědní době), pak platí standardní podmínky.

    Pokud ošetřovné začne před skončením pracovního poměru, tak je na něj nárok až do ukončení OČR (9 nebo 16 dní), i když je pracovní poměr ukončen v době OČR (podstatný je stav na začátku OČR).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď