Musím platit výživné, pokud jde dcera zase studovat?

Otázka

Dobrý den,

mám dceru, které už bylo 18 roků. Dokončila střední školu, a nastoupila do práce. Byla tam ale jen krátce. Skončila ještě ve zkušební době, a šla na Úřad práce. Teď přišla s tím, že by chtěla zase začít chodit do školy.

Moje otázka zní: Budu jí muset zase platit alimenty, i když už je dospělá a nějakou dobu chodila do práce? Do kolika roků má vlastně nárok na výživné?

Děkuji za informaci

Vyřešeno
Karel B. 10 měsíců 1 Odpověď 385 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem, není přímo spojena s tím, kolik je dětem roků. Vyživovací povinnost na dítě nekončí ani v 18 letech, ani například ve 26 letech.

    Podstatné je zde ustanovení paragrafu 911, v Občanském zákoníku:

    § 911

    Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.

    Rozhodujícím faktorem pro nárok na výživné, tedy není věk dítěte, ale jestli je dítě schopné se samo uživit.

    Dítě má nárok na výživné, například po dobu studia (nebo obecně po dobu přípravy na budoucí povolání). Nárok na výživné, ale může mít například i v situaci, kdy je po skončení studia nezaměstnané.

    Vyživovací povinnost tedy v zásadě končí ve chvíli, kdy má dítě vlastní příjmy v dostatečné výši, aby se bylo schopné samo uživit.

    Pro vyživovací povinnost na dítě dále platí, že i když již dříve došlo k zániku vyživovací povinnost, tak v budoucnu může dojít k jejímu obnovení.

    To může být i váš případ, kdy dcera ukončila studium. Pokud následně měla příjem ze zaměstnání, tak mohlo dojít k ukončení vyživovací povinnosti. Pokud ale dcera následně začne studovat, například na vysoké škole, pak by byla opět povinnost platit výživné.

    Mohou zde ale být i další, individuální faktory. Pokud by například soud shledal, že dítě studuje jenom z toho důvodu, aby mělo dále nárok na výživné, nebo že neadekvátně prodlužuje dobu studia ze stejného důvodu, tak může rozhodnout, že vyživovací povinnost již dále netrvá.

    Nebo by mohla dcera studovat dálkově, a přitom pracovat v nějakém zaměstnání, a mít tedy dostatečný příjem, takže by už nebyl nárok na výživné. Nebo mohou být i různé další situace.
    V případě, že se s dcerou nedomluvíte na výživném, tak ta se může obrátit a soud, a ten by rozhodoval o tom, zda vyživovací povinnost i nadále trvá, a v jaké výši by měly být placeny alimenty.

    V obecné rovině, může mít vaše dcera během studia nárok na výživné. V konkrétním případě, to ale může být jinak – roli může hrát více faktorů, které já neznám. Celou situaci, tedy případně může konzultovat s nějakým právníkem, který vám bude schopný dát kvalifikovanější radu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď