Kolik bude výživné – výpočet alimentů na dvě děti po rozvodu v roce 2024?

Otázka

Dobrý den, jsem vdaná a mám dvě děti (4 a 7 roků). Manželství se mi bohužel nepovedlo, a z důvodů, které tady nechci rozebírat, se chystám podat žádost o rozvod. Asi to ale nechám až na začátek roku 2024. Teď si hledám právníka, a řeším, jak to uděláme s dětmi a s bydlením, protože bych se chtěla co nejdříve odstěhovat od manžela.

Zajímalo by mě, na jaké výživné na děti, budu mít nárok po rozvodu? Posledních několik roků jsem byla jenom žena v domácnosti. V podstatě se u mě střídala mateřská dovolená nebo rodičovská dovolená. Teprve teď si začínám hledat novou práci. Potřebuji vědět, na co mám od manžela nárok – kolik by mi měl minimálně platit na alimentech, abych věděla, na čem se s ním mám domlouvat.

Manžel je zaměstnaný a má průměrnou čistou mzdu asi 40 tisíc korun měsíčně. Zajímá mě, jestli existuje nějaký vzoreček nebo tabulka, podle které by se dalo říct, kolik má být výživné na dvě děti po rozvodu.

Nějaké informace k tomu jsem si už našla na internetu, ale je to dost zmatené, takže bych ráda nějakou odbornou radu.

Předem děkuji

Vyřešeno
Mirka H. 9 měsíců 1 Odpověď 219 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Se stanovením výše výživného na děti po rozvodu to může být složitější. Pokud se s manželem nedohodnete a budete alimenty řešit u soudu, tak bude záležet na rozhodnutí soudce (který je ve svém rozhodování nezávislý a mezi jednotlivými soudy existují odchylky v tom, jak vysoké výživné určují).

    Pro určení výše výživného na dítě, existuje metodika Ministerstva spravedlnosti (naposledy se měnila v roce 2022, dříve to byla poměrně jednoduchá tabulka, nyní je výpočet složitější – zohledňuje se mimo jiné i to, jak se druhý rodič podílí na péči o děti, kolik s nimi tráví času a jaké jsou jeho možnosti).

    Podle nových podmínek pro výpočet výživného, se více zohledňuje i finanční situace rodiče, který bude platit výživné (alimenty na dvě děti, nesmí překročit 34% jeho čistého příjmu, a současně mu musí zůstat alespoň nezabavitelné minimum, které se určuje podobně, jako při výpočtu exekuce nebo insolvence).

    Pokud bychom použili doporučený výpočet výživného na dvě děti s těmito parametry:
    – první dítě má 7 roků (je nárok na 14% čistého příjmu)
    – druhé dítě má 4 roky (je nárok na 12% čistého příjmu)

    pak by výsledek vycházel takto:

    Výživné na dvě děti (4 a 7 roků, čistá mzda 30 000 Kč, nestýkají se otcem):

    • Výživné na první dítě = 5 600 Kč
    • Výživné na druhé dítě = 4 800 Kč
    • Alimenty na 2 děti celkem = 10 400 Kč

    Pokud by ale děti po rozvodu trávily každý víkend u svého otce (tj. 8 dní v měsíci), pak by výpočet výživného vypadal jinak – v tomto případě se zohlední, že se druhý rodič podílí na péči o děti a alimenty budou nižší:

    Výživné na dvě děti (4 a 7 roků, čistá mzda 30 000 Kč, tráví s otcem 8 dní v měsíci):

    • Výživné na první dítě = 4 126 Kč
    • Výživné na druhé dítě = 3 537 Kč
    • Alimenty na 2 děti celkem = 7 663 Kč

    Nebo pokud byste se například domluvili, že starší dítě bude půlku měsíce u vás, a půlku u otce (15 dní v měsíci) a mladší dítě tam bude trávit jenom dva víkendy v měsíci (4 dny za měsíc), pak bude výsledek opět úplně jiný:

    Výživné na dvě děti (4 a 7 roků, čistá mzda 30 000 Kč, starší dítě tráví s otcem 15 dní, mladší 4):

    • Výživné na první dítě = 2 837Kč
    • Výživné na druhé dítě = 4 168 Kč
    • Alimenty na 2 děti celkem = 7 005 Kč

    Pro konkrétní výpočet výživného v roce 2024, můžete použít tuto kalkulačku

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď