Bývalý manžel již nechce platit na dceru, která dále studuje

Otázka

Dobrý den,  bývalý manžel mi napsal, že výživné na dceru bude platit pouze do června a pak již ne.

Že pokud chce dcera studovat, tak má jít do práce a školu dělat dálkově.

Dceři bude v červnu 20 let, teď je na jazykovce a od září jde na vysokou. Jak mám postupovat?

Děkuji

Vyřešeno
Jana M. 1 rokem 1 Odpověď 492 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem je upravena v občanském zákoníku. Zde se mimo jiné mluví o tom, že dítě má nárok na výživné, dokud se není schopné samo uživit.

    § 911

    Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.

    Vyživovací povinnost rodiče, tedy rozhodně nezaniká tím, že dítě dosáhne nějaké konkrétního věku. Limitem pro vyživovací povinnost, tak není dosažení věku 18 roků, nebo 26 roků, nebo jiného věku.

    Stejně tak vyživovací povinnost, ani není navázána na to, zda dítě ještě chodí do školky nebo již ne. Na výživné, může být nárok i po ukončení studia, pokud je dítě nezaměstnané a bez příjmů.

    V extrémních případech, může vyživovací povinnost trvat velmi dlouho – rozhodující je to, zda je dítě se schopné uživit, zda má nějaké příjmy, atd.

    O tom, zda vyživovací povinnosti i nadále trvá nebo ne, není oprávněn rozhodovat váš bývalý manžel. O tom rozhoduje pouze soud.

    Pokud máte výživné na dceru stanoveno soudně, pak není o čem diskutovat. Pouze soud může rozhodnout o tom, že vyživovací povinnost ze strany bývalého manžela skončila.

    V případě, že výživné nebylo stanoveno u soudu, pak nejprve můžete zkusit s bývalým manželem domluvit. Pokud by i nadále trval na tom, že už alimenty dále platit nebude, pak se musíte obrátit na soud.

    Soud by měl následně rozhodnout o tom, zda vyživovací povinnost i nadále trvá nebo ne. Je velmi pravděpodobné, že by soud rozhodl o tom, že vyživovací povinnost ze strany bývalého manžela i nadále trvá. A následně by určil i výši výživného.

    Pokud by následně bývalý manžel neplatil, pak je možné začít vymáhat nezaplacené výživné prostřednictvím exekutora.

    Současně byste se pak případně mohla obrátit na Úřad práce, a požádat si o náhradní výživné (sociální dávka – až 3000 Kč na dítě, pokud druhý rodič neplatí alimenty, a pokud je zahájeno exekuční řízení pro neplacení výživného).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď