Nárok na ošetřovné po 10 narozeninách dítěte

Otázka

Dobrý den.

Čerpám na syna OČR. Dva dny v týdnu chodím do práce. Syn je narozený 6. 3. 2011. Můžu i po dovršení jeho deseti let čerpat přerušovaně OČR.

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Soňa B. 3 roky 1 Odpověď 902 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Předpokládám, že jste OČR zahájila při uzavření škol 21. 12. 2020, nebo případně od 4. 1. 2021, kdy se v lednu prezenční výuka neobnovila.

    Pokud celou dobu čerpáte ošetřovné (byť „přerušovaně“), tak máte na ošetřovné nárok. A to, po celou dobu co bude trvat péče o dítě.

    Pro nárok na ošetřovné, z důvodu zákazu osobní přítomnosti žáků ve školách během epidemie koronaviru COVID, je podstatné to, že podmínky jsou splněny v den zahájení OČR (tj. dítě musí být mladší než 10 roků v den, kdy OČR začíná).

    Po celou dobu, když vyplňujete výkaz péče o dítě pro ČSSZ, tak tam používáte stejné číslo žádosti. Jedná se tedy o jeden nepřerušovaný případ péče o dítě (to, že v některé dny chodíte i do zaměstnání ničemu nevadí).

    Nárok na ošetřovné tedy máte i poté, co dítě dosáhne věku 10 roků. A to až do skončení aktuálního zákazu prezenční výuky.

    Pokud by nastala situace, že by například na konci března šly děti zpět do školy, a pak se zase třeba v polovině dubna škola zase zavřela, tak poté již na další ošetřovné nárok nevznikne.

    Tam už by se jednalo o nový případ péče o dítě, a u něj byste už podmínky nesplnila (měla byste nárok jen na standardní ošetřovné 9 nebo 16 dní, pokud by bylo dítě nemocné).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď