Nařízené neplacené volno místo dovolené

Otázka

Dobrý den,

mám dotaz ohledně nařízeného neplaceného volna zaměstnavatelem. Ve firmě byl 23.12. zákaz dovolených a já si ji vypsala a odevzdala den předtím a nepřišla do práce.

Až na pásce v lednu jsem se dozvěděla, že mi na tento den bylo napsáno NV, sebrána docházka a prémie. Dá se s tím něco dělat?

Děkuji

Vyřešeno
, Jaroslava N. 4 roky 1 Odpověď 622 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    O čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Zaměstnanec sice může požádat o čerpání dovolené v nějakém termínu, ale konečné slovo má zaměstnavatel.

    Ten má dokonce právo, vám i zrušit již schválenou dovolenou, nebo v některých případech vás i odvolat z již zahájené dovolené.

    Obecně platí, že čerpání dovolené máte povinnost zaměstnavateli oznámit 14 dní předem (pokud se zaměstnavatelem nedohodněte jinak).

    Tj. záleží na tom, jak máte v zaměstnání nastavené postupy pro nahlášení dovolené. Obecně ale platí, že dovolenou byste měla čerpat až ve chvíli, kdy vám její čerpání zaměstnavatel odsouhlasí.

    Pokud jste neměla souhlas zaměstnavatele s čerpání dovolené, pak se vaše nepřítomnost v zaměstnání dá považovat i za neomluvenou absenci.

    Tj. pokud vám pro daný den zaměstnavatel „napsal“ neplacené volno (pracovní volno bez náhrady mzdy), tak to odpovídá faktickému stavu. Na daný den jste zřejmě neměla schválenou dovolenou.

    Možnost nastoupit na dovolenou i bez předchozího souhlasu zaměstnavatele máte jen v některých velmi specifických případech. Například pokud se jedná o dovolenou, která bezprostředně navazuje na mateřskou dovolenou. Nebo v případě, že se jedná o dovolenou převedenou z předchozího roku, u které nebylo určeno čerpání do 30. 6. následujícího roku.

    V ostatních případech ale o termínu čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď