Zkrácení úvazku při nástupu do práce po rodičovské dovolené

Otázka

Dobrý den, chtěla bych ohledně situace, kdy mi během března 2024 bude končit rodičovská dovolená.

V zaměstnání mám pracovní smlouvou na dobu neurčitou a před nástupem na mateřskou jsem měla plný úvazek. Nástup zpět do zaměstnání, by měl být 19. 3. 2024 (po třetích narozeninách syna).

Zaměstnavatel mi ale volal, že mi prý nemůže nabídnout plný úvazek. Prý je teď špatná situace, ve firmě už museli snižovat stavy, a zatím to nevypadá dobře. Mohl by mi prý nabídnout jenom zkrácený úvazek.

Zajímalo by mě, jestli musím přistoupit na zkrácení úvazku po rodičovské dovolené?

Nechce se mi dávat výpověď, mám to do práce kousek a celkem se mi tam i líbilo. S polovičním úvazkem, to ale zase nebude moc peněz, takže nevím, jak nám to pak bude vycházet po finanční stránce.

Můžete mi prosím poradit, na co mám nárok?

Vyřešeno
, Karin B. 5 měsíců 1 Odpověď 134 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Máte-li v pracovní smlouvě sjednán plný úvazek (například týdenní pracovní dobu 40 hodin/týden), tak vám zaměstnavatel nemůže jednostranně zkrátit úvazek na poloviční.

    Podobná změna je možná pouze uzavřením dodatku k pracovní smlouvě. A to je možné jen při dobrovolném souhlasu obou stran.

    Zaměstnavatel vás tedy nemůže nutit. Může vám nabídnout zkrácený úvazek, a je to čistě na vašem rozhodnutí, jestli tuto nabídku budete akceptovat nebo ne.

    Po skončení rodičovské, při návratu zpět do zaměstnání, platí trochu jiné podmínky, než kdybyste se vracela do zaměstnání ihned po skončení mateřské dovolené.

    Po skončení mateřské dovolené (nebo například i po skončení nějaké dlouhodobé neschopenky), máte nárok na původní pracovní místo (zaměstnavatel má povinnost, zařadit vás na původní práci a původní pracoviště – viz paragraf 47, zákoník práce).

    Po skončení rodičovské dovolené, už ale platí jiné podmínky. Zaměstnavatel vám nemusí dát původní práci na původním pracovišti. Musí vám dát ale práci, která odpovídá tomu, co máte ujednáno v pracovní smlouvě. Může to být ale i jiná práce (pokud je to stále v souladu s tím, co je v pracovní smlouvě).

    Po skončení rodičovské dovolené, vám ale zaměstnavatel rozhodně nemůže zkrátit úvazek, nebo jinak měnit podmínky pracovní smlouvy. To je možné jenom s vaším souhlasem.

    Jsou tedy 3 možnosti:

    1) Budete souhlasit se zkrácením úvazku = to je čistě na vašem rozhodnutí a zvážení, zda se vám taková změna vyplatí nebo ne

    2) Nebudete souhlasit se zkrácením úvazku a zaměstnavatel vám dá původní nebo nějakou jinou (srovnatelnou) práci na plný úvazek (nesmí vám změnit ani mzdu nebo jiné podmínky pracovní smlouvy)

    3) Nebudete souhlasit se zkrácením úvazku, a zaměstnavatel vám dá výpověď nebo navrhne ukončení pracovního poměru dohodou
    – v takovém případně máte nárok minimálně na 5 platů (minimální zákonné odstupné jsou 3 platy + další minimálně 2 výplaty za dvouměsíční výpovědní dobu)

    Kromě toho jsou i další možné sub-varianty – je možné se domluvit například i na zkrácení úvazku jenom na nějakou omezenou dobu (dodatek ke smlouvě o zkrácení úvazku, by se dal uzavřít například jenom do konce roku, na 12 měsíců, apod.).

    Což by se vám mohlo možná hodit, s ohledem na to, že nemusíte mít vyřešenou školku, nebo obecně budete chtít mít více času na péči o dítě.

    Vše, co si případně domluvíte se zaměstnavatelem, by mělo být podloženo písemnou dohodou (nějaký ústní příslib typu „teď vám zkrátíme úvazek, a až to půjde tak to zase navýšíme“ je nevymahatelný).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď