Jak funguje péče o dítě do 7 let věku?

Otázka

Dobrý den, potřebovala bych radu, ohledně toho, jak to chodí po mateřské.

Teď v květnu budou mému dítěti 3 roky (rodičovský příspěvek jsem měla prodloužený na 4 roky) a teď budu přihlašovat dítě na září, jelikož bych příští rok v květnu neměla možnost kam dítě dát hlídat.

Bohužel ještě moc neumí, co se týče mluvení, oblékání apod. co ve školce hodně vyžadují.

Zeptám se – pokud by nastala situace, že mi dítě žádná školka nevezme, lze si dát na úřadě péči o dítě do 7mi let s tím, že bych to po roce až by dítě přijali, zrušila?

Jsem samoživitelka a nemám žádnou možnost hlídání.

Vyřešeno
, Katka 3 měsíce 1 Odpověď 326 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Péče o dítě do 7 roků, nijak nesouvisí s Úřadem práce. Péče o dítě do 7 roků, se řeší pouze ve vztahu ke zdravotní pojišťovně, abyste si nemusela sama platit zdravotní pojištění.

    Jestliže nyní v květnu budou vašemu dítěti 3 roky, pak vám zřejmě bude končit rodičovská dovolená. Rodičovská dovolená může být maximálně do 3 roků a nedá se prodloužit.

    Pokud jste byla před porodem zaměstnaná, a máte v zaměstnání smlouvu na dobu určitou, tak se po 3 narozeninách dítěte musíte vrátit zpět do zaměstnání, nebo se domluvit na nějakém jiném řešení.

    To, na jak dlouhou dobu máte nastavený rodičovský příspěvek, nehraje žádnou roli. A žádnou roli zde nehraje ani péče o dítě do 7 roků.

    Po skončení rodičovské dovolené, buď pokračujete v práci ve stávajícím zaměstnání, nebo se můžete domluvit na nějaké změně pracovní smlouvy (například zkrácení úvazku). Nebo si můžete požádat o neplacené voleno. Nebo se musíte domluvit na ukončení pracovního poměru.

    Pokud jste před porodem nebyla zaměstnaná, nebo pokud vám zaměstnání skončilo někdy během mateřské/rodičovské, pak pro vás 3 narozeniny dítěte nejsou až tak podstatné.

    Jestliže máte rodičovský příspěvek prodloužený na 4 roky, tak můžete být nadále doma, budete dále pobírat rodičovský příspěvek. A zdravotní pojištění za vás i nadále platí stát. Není potřeba řešit péči o dítě do 7 roků.

    Ve chvíli, kdy vám skončí rodičovský příspěvek, za vás přestává platit zdravotní pojištění stát. Pak byste měla jít na Úřad práce – budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, a zdravotní bude platit stát.

    Nebo můžete své zdravotní pojišťovně nahlásit, že jste osobou pečující o dítě do 7 roků, a zdravotní pojištění by platil stát.

    Jako osoba pečující o dítě do 7 roků, nemáte nárok na nějaké speciální dávky nebo tak něco. Je to čistě o zdravotním pojištění, které si nemusíte platit sama.

    Je s tím spojeno i několik omezení – dítě nesmí chodit do školky na dobu delší než 4 hodiny, nesmíte mít příjem z nějaké brigády vyšší než 10 000 Kč (u DPP) nebo vyšší než 4 000 Kč (u DPČ), nesmíte podnikat jako OSVČ, nebo pracovat v zaměstnání (pracovní nebo služební poměr).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď