Kolik bude OČR za březen 2021? Je schváleno zvýšení ošetřovného na 80%?

Otázka

Dobrý den, vyplňuji žádost o ošetřovné za březen.

Od 1. 3. 2021 jsem musela zůstat s malou doma, protože se zavřely školky. Četla jsem, že by se mělo ošetřovné za březen zvýšit na 80%, ale že to ještě není schváleno.

Hraje nějakou roli, kdy vyplním a podám žádost o OČR? Mám raději počkat, až bude zvýšení ošetřovného definitivně schváleno?

Děkuji za radu

Vyřešeno
Martina H. 3 roky 1 Odpověď 1159 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Zvýšení ošetřovného na 80% (z redukovaného vyměřovacího základu), v souvislosti s epidemií COVID-19, bylo schváleno v Parlamentu 1. dubna 2021 (viz zde).

    Aby zvýšení ošetřovného na 80% začalo platit, musí tuto změnu ještě schválit Senát a podepsat prezident.

    Návrh změny zákona obsahuje explicitní ustanovení, že na zvýšené ošetřovné (80%), by byl nárok zpětně, od začátku března 2021, kdy začala platit přísnější opatření. Včetně aktuálního uzavření mateřských školek:

    Ošetřovné náleží za kalendářní dny v období ode dne 1. března 2021 do dne nabytí účinnosti tohoto zákona ve výši podle § 4 odst. 4 zákona č. 438/2020 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

    Dále je v návrhu zákona ošetřena situace, kdy bude tato změna schválena později. Pokud bude definitivně schváleno zvýšení až v průběhu dubna 2021, tak může nastat situace, kdy vám v dubnu přijde ošetřovné za březen 2021 v původní výši 70%. A následně vám bude ještě vyplacen doplatek do 80% – po schválení zvýšení.

    Ošetřovné vyplacené za kalendářní dny v období ode dne 1. března 2021 do dne nabytí účinnosti tohoto zákona v nižší výši, než je výše ošetřovného stanovená podle § 4 odst. 4 zákona č.438/2020 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se doplatí bez žádosti nejpozději do konce druhého kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, za které ošetřovné náleží.

    To, kdy vyplníte a podáte žádost o OČR, tedy nehraje žádnou roli. Pokud bude návrh zákona schválen i v Senátu, pak bude OČR za březen vyplaceno ve výši 80% (případně nejprve 70% a následně doplatek 10%, do zvýšené částky).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď