Ošetřovné na dítě a 10 narozeniny v listopadu 2020

Otázka

Dobrý den, jsem na OČR kvůli zavřené škole.

Začala jsem čerpat ošetřovné, ale 4. 11. 2020 mé dceři bude 10let, vztahuje se na ni ještě ošetřovné? Jelikož mi ji nemá kdo pohlídat, musím nechat dítě doma samotné.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
Radka 4 roky 1 Odpověď 691 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    U ošetřovného na dítě (OČR), je aktuálně rozhodující věk dítěte, v době zahájení podpůrčí doby.

    Tj. pokud jste doma s dítěte od zavření školy (14. 10. 2020), pak o nároku na ošetřovné (OČR) rozhoduje věk dítěte v den začátku OČR.

    Pokud v té době mělo dítě méně než 10 roků (což u Vás platí), pak máte na ošetřovné nárok po celou dobu, co budou uzavřené školy.

    To, že má dítě 10 narozeniny během ošetřovného, ničemu nevadí. Nárok máte i tak, až do skončení ošetřovného (do konce podpůrčí doby).

    Pokud se například dítě vrátí do školy na konci listopadu 2020, pak máte nárok na OČR až do konce listopadu 2020.

    Pokud by ale následně došlo k dalšímu plošnému uzavření škol, tak už na další ošetřovné nebudete mít nárok. Protože při zahájení dalšího ošetřovného (například v prosinci 2020, nebo třeba v lednu 2021), již bude mít dítě více než 10 roků.

    Pak už byste měla nárok na OČR jen na základě běžných podmínek.

    Nárok na OČR je i u dětí nad 10 roků, pouze ale v případě, že by jeho zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu, vyžadoval nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou. Tj. při nějaké vážnější nemoci nebo úrazu.

    Na ošetřovné z důvodu zavřené školy by již nárok nebyl.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď