Nárok na OČR během zavřené školy – 10 narozeniny během listopadu

Otázka

Dobrý den,

omlouvám se, že obtěžuji, ale chtěla jsem Vás moc požádat o odpověď na můj dotaz, který se týká OČR z důvodu uzavření škol.

Při požádání o OČR v říjnu 2020 nebylo mému synovi ještě 10 let. Narodil se 17. 11. 2010. Chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na ošetřovné po celou dobu, nebo zda mi 17. 11. 2020 nárok na OČR zaniká.

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Jana B. 4 roky 1 Odpověď 858 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během podzimní epidemie koronaviru, kdy jsou od 14. 10. 2020 zavřené školy, platí pro ošetřovné (OČR) trochu odlišné podmínky, než za běžného stavu.

    Například došlo ke zvýšení OČR na 70%, prodloužení doby, po kterou je nárok na OČR (po celou dobu uzavření škol namísto obvyklých 9 nebo 16 dní) a další změny.

    Je pravda, že během podzimní epidemie je na ošetřovné nárok jen u dětí mladších než 10 roků (pomíjím nyní případy, kdy je nárok na OČR i u starších dětí – tam je předpokladem nějaký zdravotní hendikep, nebo obecněji závislost na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I. podle zákona podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách).

    Věk dítěte je ale rozhodující ve chvíli, kdy vám vznikne nárok na OČR. Tedy v den, kdy začnete pečovat o dítě. Což bylo u většiny rodičů od 14. 10. 2020.

    V takovém případě se dá říci, že na ošetřovné je nárok u „všech“ dětí, které se narodily 15. 10. 2010 a později, což je i případ vašeho syna. Naopak u dětí narozených 14. 10. 2010 a dříve, by nárok na OČR z důvodu zavřené školy vzniknout nemohl.

    To, že syn dosáhne věku 10 roků v průběhu podpůrčí doby ošetřovného, ničemu nevadí. Na vašem nároku a OČR se nic nemění. Nárok na ošetřovné budete mít až do skončení podpůrčí doby (například do znovuotevření škol).

    Rozhodující je to, zda je podmínka věku (mladší než 10 roků) splněna na začátku podpůrčí doby. Tedy k datu, od kterého jste zahájila OČR.

    Něco jiného by bylo, pokud by vaše dítě začalo například od 18. 11. 2020 chodit do školy (to se má údajně část dětí již vracet zpět do škol) a po nějaké době by zase muselo zůstat doma.

    Pak byste si podávala novou žádost o ošetřovné, a u té byste již nesplňovala podmínku, že v době zahájení podpůrčí doby je dítě mladší než 10 roků.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď