Výpověď a odstupné – jak se vypočítá odstupné při neschopence?

Otázka

Dobrý den, v měsíci říjnu jsem obdržela výpověď ze zaměstnání z důvodu nadbytečnosti s dvouměsíční výpovědní lhůtou.

Chci se zeptat, když v průběhu této doby onemocním, jakým stylem se mi bude vypočítávat odstupné?

Myslím tím, jestli i za ten měsíc ve kterém bych nastoupila na PN, kdy příjem klesne? Nebo jen za plné měsíce?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
Dana 9 měsíců 1 Odpověď 417 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Při výpovědi ze zaměstnání (výpověď ze strany zaměstnavatele), můžete mít nárok na odstupné. Výše odstupného se odvíjí od doby v zaměstnání.

    Pokud jste v zaměstnání pracovala alespoň 2 roky, pak je nárok na trojnásobek průměrného výdělku. Pokud to bylo méně než dva roky, pak to je dvojnásobek průměrného výdělku. A pokud to bylo méně než rok, tak je to pouze jeden průměrný výdělek (viz paragraf 67, zákoník práce).

    Průměrný výdělek, se vypočítá z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí, před koncem zaměstnání. Záleží tedy i na tom, kdy přesně by vám končil pracovní poměr.

    Pokud jste dostala výpověď v říjnu, pak by vám měl zřejmě pracovní poměr skončit 31. 12. 2023. V takovém případě, by se odstupné vypočítalo z měsíců červenec až září (3 čtvrtletí, protože pracovní poměr skončí ještě ve 4 čtvrtletí).

    Pokud ale budete během výpovědní doby v pracovní neschopnosti, a pokud by vám měla neschopenka skončit až v lednu 2024 (nebo později), tak může dojít i k prodloužení výpovědní doby.

    Viz paragraf 53, odstavec 2, zákoník práce:

    (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

    Pokud by vám pracovní poměr končil například až v lednu 2024, pak by se odstupné vypočítalo z měsíců říjen až prosinec (4 čtvrtletí 2023, protože pracovní poměr by skončil až v 1 čtvrtletí 2024).

    Postup pro výpočet odstupného (výpočet průměrného výdělku), je uveden přímo v zákoníku práce – viz paragraf 351 a dále.

    V případě, že v příslušném kalendářním čtvrtletí nemáte odpracováno ani 21 dní, pak se namísto průměrného výdělku, používá pravděpodobný výdělek (viz zákoník práce, paragraf 355).

    Průměrný výdělek, je něco jiného než vaše průměrná výplata. Výpočet se provádí ze skutečně odpracovaných hodin (včetně přesčasových hodin, které spadají do daného čtvrtletí), a z hodinové mzdy, na kterou máte nárok.

    Současně se používá koeficient (průměrný počet týdnů), takže průměrný výdělek neodpovídá úplně přesně tomu, co vám chodí od zaměstnavatele na účet.

    Pokud jste v daném čtvrtletí na neschopence, nebo na dovolené, apod., pak to sice má určitý vliv na výpočet průměrného výdělku, ale rozhodně se odstupné nepočítá ze sníženého příjmu (z nemocenské).

    Náhrada mzdy za nemoc, nemocenské dávky, náhrada mzdy za dovolenou, a další podobné příjmy, do výpočtu průměrného výdělku nevstupují.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď