Neschopenka ve výpovědní lhůtě – prodloužení výpovědní doby

Otázka

Dobrý den, ke konci ledna 2022, jsem podala výpověď v práci, teď jsme v karanténě s těžším průběhem COVIDu.

Chci se zeptat, kdybych šla na neschopenku, prodlouží se mi výpovědní lhůta o dobu, co bych byla na neschopence?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , , , Jana 2 roky 1 Odpověď 4078 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Prodloužení výpovědní doby, z důvodu pracovní neschopnosti zaměstnance, se týká pouze případů, kdy byla výpověď dána zaměstnavatelem.

    Zákon zde pamatuje na to, že když zaměstnanec dostane výpověď od svého zaměstnavatel, tak následně potřebuje dostatečný čas, na hledání nového zaměstnání. Proto je zde výpovědní doba.

    Pokud by byl zaměstnanec v pracovní neschopnosti i po skončení zaměstnání, a tedy neschopen nástupu do nového zaměstnání, tak by to pro něj mohlo mít negativní důsledky. Proto je zde určitá ochrana, že se výpovědní doba může prodloužit.

    Stejně tak je zde ochrana, v podobě zákazu výpovědi od zaměstnavatele, během vaší pracovní neschopnosti.

    Viz. Zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 53, odstavec 2:

    (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

    Toto případné prodloužení výpovědní doby, se ale týká jen případů, kdy výpověď dostal zaměstnanec.

    Pokud je to výpověď ze strany zaměstnance (jako ve vašem případě), pak se má zato, že zaměstnanec víc co dělá, a výpovědní doba se neprodlužuje.

    Takže pokud jste dala výpověď vy, pak by případné zahájení neschopenky, nemělo na délku výpovědní doby žádný vliv.

    Pokud byste na konci výpovědní doby, byla stále v pracovní neschopnosti, pak by váš pracovní poměr skončil. Vy byste byla i nadále na neschopence, a měla nárok na nemocenské dávky. Zde se nic nemění.

    Rozdíl by mohl být jen v tom, že pokud byste zahájila neschopenku jen krátce, před ukončením zaměstnání, nebo dokonce až po jeho skončení, tak nemusíte mít během prvních 14 dní „nemocenskou“.

    Od 1 do 14 neschopenky, máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele za nemoc. A jen za dny, kdy jste zaměstnaná (resp. jen za skutečně neodpracované hodiny). Od 15 dne je nárok na nemocenské dávky, i když už pracovní poměr skončil.

    Po skončení neschopenky, byste mohla nastoupit do nového zaměstnání, nebo se případně jít zaevidovat na Úřad práce, jako nezaměstnaná.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď