Zamítnutí kompenzačního bonusu z důvodu chybějícího pojištění?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na důvod zamítnutí kompenzačního bonusu.

Přítel OSVČ, během 14tidenni karantény, bylo mu řečeno, že nárok má místo zažádaných 500,- na den na 1.000,-, ale bonus byl zamítnut vzhledem k faktu, že si neplatí jakési pojištění.

Nebylo myšleno sociální ani zdravotní, ale jakési připojištění??

Dokážete mi říct, o jaké se jedná?

Děkuji

Vyřešeno
, Tereza 3 roky 1 Odpověď 1058 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    1

    Na aktuální kompenzační bonus pro OSVČ (nyní za únor až duben 2021), může vznikat nárok ze dvou důvodů.

    Buď se jedná o nějaké omezení v souvislosti s epidemií COVID, které je spojeno s poklesem příjmu (tržeb z prodeje výrobků a služeb), alespoň o 50% (posuzuje se vždy předchozí měsíc vůči průměru ve srovnávacím období). Pokud dojde k poklesu tržeb o 50% a jsou splněny všechny podmínky, pak je nárok na kompenzaci až 1000 Kč za jeden kalendářní den.

    Druhým důvodem pro nárok na kompenzační bonus, může být i jen to, že OSVČ byl v příslušné době (v průběhu únor – duben) v karanténě nebo izolaci. V tomto případě není potřeba splňovat pokles příjmu o 50%. Zde je nárok na 500 Kč za jeden kalendářní den nařízené karantény nebo izolace.

    Nutnou podmínkou je zde ale účast na nemocenském pojištění. Placení sociálního a zdravotního pojištění je pro OSVČ povinné (resp. v některých případech nemusí mít OSVČ povinnost platit ani sociální nebo zdravotní).

    Placení nemocenského pojištění je pro OSVČ dobrovolné. Pokud si bude platit nemocenské pojištění, může mít OSVČ nárok i na nemocenské dávky. Aktuální minimální nemocenské pojištění je 147 Kč měsíčně (nejde ale doplatit zpětně).

    Na kompenzační bonus z důvodu izolace nebo karantény, může být nárok jen, pokud je OSVČ účastníkem nemocenského pojištění – viz příslušný zákon o kompenzačním bonusu (zákon číslo 95/2021 Sb.), paragraf 6 a 8

    § 6 Předmět kompenzačního bonusu

    (1) Předmětem kompenzačního bonusu je výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, v bonusovém období, v němž nastal den, za který se poskytuje kompenzační bonus, pokud jedna nebo více těchto činností byly významně dotčeny v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření podle § 1, a to zejména z důvodu

    b) karantény nebo izolace podle zákona o ochraně veřejného zdraví (dále jen „karanténa“) subjektu kompenzačního bonusu nebo jeho zaměstnance,

    (6) V kalendářním dni, kdy trvá nařízená karanténa subjektu kompenzačního bonusu, který je účasten nemocenského pojištění, se za významně dotčenou vždy považuje

    a) samostatná výdělečná činnost tohoto subjektu kompenzačního bonusu a

    b) činnost společnosti s ručením omezeným, které je tento subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to pouze pro účely vzniku nároku na kompenzační bonus tohoto společníka.

    Pokud si váš přítel neplatí nemocenské pojištění, tak nemá nárok na kompenzační bonus pouze na základě nařízené karantény. Pokud ale splňuje obecné podmínky (pokles příjmu o 50%, příjem z omezené činnosti je převažujícím příjmem atd.), pak může mít nárok na kompenzační bonus 1000 Kč za den.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď