Výpověď z pracovního poměru dohodou

Otázka

Dobrý den,

mohu se zeptat, zda je správně formulovaná výpověď ze strany zaměstnance, zda může spojit 2 typy (výpověď s výpovědní dobou a dohoda dle §49).

V případě, že zaměstnanec nastoupí na pracovní neschopnost, ještě před ukončením tohoto takto podané výpovědi, běží mu ochranná doba nebo se jeho poměr ukončí, jak stojí ve výpovědi (dohodě)?

Děkuji za upřesnění

Vyřešeno
, Romana N. 3 roky 1 Odpověď 937 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Výpověď ze zaměstnání dohodou, je nesmysl. Nic takového neexistuje, nic takového zákoník práce nezná.

    Zákoník práce zná pouze:

    • Výpověď ze strany zaměstnavatele
    • Výpověď ze strany zaměstnance
    • Ukončení pracovního poměru dohodou
    • Ukončení pracovního poměru ve zkušební době
    • Okamžité zrušení pracovního poměru

    Výpověď dohodou, je i dle příslušné judikatury neplatná.

    Ve výsledku ale nezáleží na tom, jestli zaměstnanec do písemné podoby napsal obrat „dávám výpověď dohodou“ (nebo něco podobného), jako spíše na tom, co přesně je obsahem daného dokumentu.

    V případě, že obsahem dokumentu je dohoda o ukončení pracovního poměru, a zaměstnavatel ji takto akceptoval (dohoda o ukončení pracovního poměru je neplatná, bez podpisu obou stran), pak se jedná o dohodu. A pracovní poměr končí dnem, uvedeným v dohodě.

    Pokud je obsahem dokumentu spíše výpověď, pak zde platí pravidla pro standardní výpověď. U výpovědi není nutný podpis zaměstnavatele, stačí, že byla doručena v písemné podobě.

    Pracovní poměr končí uplynutím 2 měsíční výpovědní doby (ta začíná od prvního dne následujícího kalendářního měsíce, po doručení výpovědi).

    Nevím, jak přesně vypadá příslušný dokument, takže vám více neporadím.

    Buď je to výpověď, nebo dohoda. Nemůže to ale být oboje. Pokud je charakter dokumentu nejasný, pak požádejte zaměstnance, aby jej přeformuloval.

    V případě ukončení pracovního poměru dohodou, nebo výpovědí ze strany zaměstnance, zde není žádná ochranná doba. Ta se týká jen výpovědi ze strany zaměstnavatele.

    Pokud zaměstnanec před skončením pracovního poměru onemocní/nastoupí do pracovní neschopnosti, pak u dohody končí pracovní poměr k datu, které bylo dohodnuto.

    Pokud by to byla výpověď ze strany zaměstnance, pak pracovní poměr končí uplynutím výpovědní doby. Bez ohledu na to, že v té době bude zaměstnanec na neschopence.

    Pouze u výpovědi ze strany zaměstnavatele, dochází k případnému pozastavení výpovědní doby, na doby u pracovní neschopnosti zaměstnance.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď