Ukončení pracovního poměru na dobu určitou a nástup do nového zaměstnání

Otázka

Dobrý den, mám pracovní poměr na dobu určitou do 30. září 2021.

Zajímalo by mě, jestli musím dát zaměstnavateli vědět, že od 1. 10. 2021, nastupuji do nového zaměstnání.

Je dán nějaký termín, do kdy zaměstnavatele informovat písemně či ústně?

Děkuji

Vyřešeno
, , Radek 3 roky 1 Odpověď 1020 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Pracovní poměr, sjednaný na dobu určitou, končí k datu, které bylo dojednáno v pracovní smlouvě. Nebo případně po uplynutí dojednané doby (PP na dobu určitou je možné uzavřít s nějakým konečným termínem, nebo například to formulovat tak, že je to na dobu 1 roku).

    Ani jedna z obou stran (zaměstnavatel x zaměstnanec), nemá žádnou povinnost, informovat druhou stranu o tom, že nebude mít zájem na případném prodloužení smlouvy na dobu určitou.

    Písemná výpověď, je vyžadována, pouze v případě, že byste chtěl pracovní poměr na dobu určitou ukončit předčasně. Pak by bylo nutné podat standardní výpověď, s tím, že by zde pak byla běžná výpovědní lhůta.

    Můžete pochopitelně svého zaměstnavatele informovat (stačí ústně), že nepočítáte s tím, že by se pracovní poměr prodlužoval. Ale dost možná by to bylo jen zbytečné „nošení dříví do lesa“.

    Pokud vás zaměstnavatel, sám neoslovil s návrhem na prodloužení pracovního poměru na dobu určitou, tak zřejmě také nemá zájem, na dalším prodloužení.

    Není tedy potřeba nic řešit. Na tom, kdy pracovní poměr skončí, jste se se svým zaměstnavatel již „dávno“ dohodli.

    A to, že od 1. 10. 2021, budete nastupovat do nového zaměstnání, je ve výsledku vaše soukromá věc, do které současnému zaměstnavateli „nic není“.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď