Platba zdravotního pojištění při práci na DPČ

Otázka

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně platby pojištění ze strany bývalého zaměstnavatele u DPČ.

Pracovala jsem na DPČ a běžně jsem si vydělala nad minimum a pojištění za mě tedy zaměstnavatel normálně platil.

Z bývalé práce mi nedávno přišla zpráva, že k nim přišla od zdravotní pojišťovny informace, že nejsem asi za čtyři měsíce z minulého roku vedená v soupisech, tedy, že jsem nebyla přihlášená na pojišťovnu.

Jedná se o měsíce, kdy mi kvůli COVIDu byla znemožněna moje práce (obsluha v restauraci).

Dohodu jsem neukončovala, ale zřejmě jsem se tedy měla přihlásit na pojišťovnu jako samoplátce a hradit si pojištění sama, což jsem ale bohužel nevěděla a navíc bych ho ani neměla moc z čeho platit.

Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli je zde nějaká možnost, jak se vůči tomuto ohradit.

Navíc nejsem přihlášená k pojištění za jeden měsíc, který jsem konkrétně řešila s naším účetním a posílala jsem žádost o doplacení pojištění v případě nedosáhnutí na minimální hodnotu.

Účetní mi následně odpověděl, že výdělek nepřesáhl dva tisíce a tudíž se nemusí nic odvádět.

Žila jsem tedy v domnění, že je vše v pořádku a teď, po více, jak roce se dozvídám tohle.

Musím si tedy kompletně za všechny tyto měsíce pojištění skutečně doplácet sama, nebo se to dá řešit i jinak?

Mockrát děkuji za jakoukoli odpověď.

Vyřešeno
Jana V. 3 roky 1 Odpověď 1248 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Placení zdravotního pojištění je povinné (platit si nemusíte jen sociální pojištění). Příslušnou povinnost, stanovuje zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb.).

    Když to zjednoduším, tak jsou jen 4 možnosti:

    A, Zdravotní pojištění za vás zaplatí stát (za malé děti, za studenty, důchodce, osoby na nemocenské, osoby na mateřské/rodičovské, nezaměstnané na Úřadu práce, … atd.)

    B, Zdravotní pojištění za vás platí zaměstnavatel (za zaměstnance v pracovním poměru, v některých případech i při práci na DPP nebo DPČ – viz dále)

    C, Zdravotní pojištění si platíte sama jako OSVČ

    D, Neplatí ani jedna z předchozích tří možností – pokud za vás zdravotní pojištění po celý měsíc nezaplatí nikdo jiný, pak máte povinnost si ho zaplatit sama, jinak vám u zdravotní pojišťovny vzniká dluh. Zdravotní pojištění pro OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů), je v roce 2021 ve výši 2052 Kč.

    Při práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), za vás zdravotní a sociální pojištění, odvádí zaměstnavatel, pokud je příjem od 3500 Kč měsíce (u práce na DPP je to nad 10 000 Kč).

    Pokud jste neměla příjmy, tak za vás zaměstnavatel pojištění neodvedl a tato povinnost, tedy byla na vás.

    S placením zdravotního pojištění, je to podobné, jako s daněmi. Nedá se tomu vyhnout.

    Pokud jste v dané době, nespadala do některé kategorie státních pojištěnců (mateřská, rodičovská, nezaměstnaná na ÚP apod.), tak si ho musíte doplatit sama.

    Zde budete mít nejlepší obrátit se na svou zdravotní pojišťovnu a domluvit se na nějakém splátkovém kalendáři. Současně můžete podat žádost o prominutí penále. Pojišťovny v tomto bývají zpravidla vstřícné (zvláště s ohledem na COVID). Mohou vám prominout úroky, ale základní částku bude určitě potřeba doplatit.

    Dluh u zdravotní pojišťovny se úročí ve výši 0,05% denně z dlužné částky – dluh se poměrně rychle zvyšuje. Nezaplacené zdravotní pojištění, navíc spadá mezi předností pohledávky, a pojišťovny jej zcela běžně vymáhají formou exekuce. Nevyplatí se to tedy ignorovat.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď