Péče o dítě do 7 let – možnost přivýdělku

Otázka

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně péče o dítě do 7 roků.

Za měsíc mi bude končit rodičovská a já nemám vyřešenou školku pro dítě a i z dalších důvodů, bych s ním raději chtěla zůstat doma. Zaměstnání mi skončilo už během rodičovské, takže se ani nemám kam vracet.

Dočetla jsem se, že si mohu přihlásit péči o dítě do 7 let a stát za mě bude platit zdravotní pojištění. Zajímalo by mě, jestli si při tom mohu přivydělávat. Je stanovena nějaká částka?

Děkuji

Vyřešeno
Jana M. 4 roky 1 Odpověď 4901 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud po skončení rodičovské (rodičovského příspěvku), nebudete nastupovat do nového zaměstnání, tak můžete mít případně nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Na tu je nárok, i když jste během rodičovské nikde nepracovala, a váš pracovní poměr skončil již před delší dobou.

    Doba péče o dítě, se vám pro nárok na podporu, počítá jako „náhradní doba důchodového pojištění“. Podpora po rodičovské je ale jen nízká. Vychází se z průměrné mzdy.

    Aktuálně, v roce 2021, by se jednalo o částku 5192 Kč za první dva měsíce (15% z průměrné mzdy), 4154 Kč za další dva měsíce (12% z průměrné mzdy) a poslední měsíc by to bylo 3808 Kč (11% z průměrné mzdy).

    Během evidence na Úřadu práce, za vás stát platí zdravotní pojištění.

    Nebo se můžete rovnou nahlásit u své zdravotní pojišťovny, jako osoba pečující o dítě do 7 roků. Pak za vás stát také platí zdravotní pojištění.

    Jako osoba pečující o dítě do 7 roků, ale nesmíte mít příjmy, na jejichž základě by vám vznikla účast na zdravotním pojištění. To znamená, že sice můžete mít i nějaký přivýdělek, ale jen do určité výše příjmu:

    • V případě práce na dohodu o provedení práce (DPP), to může být maximálně do 10 000 Kč měsíčně.
    • V případě práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), to může být do 3500 Kč měsíčně (resp. max. 3499 Kč).
    • Nemůžete také podnikat jako OSVČ (vůbec, bez ohledu na výši příjmu).
    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď