Mateřská dovolená při krátké odpracované době

Otázka

Dobrý den, prosím o informaci o mateřské dovolené v tomto případě.

Do června 2022 jsem byla na rodičovské dovolené, po té pracovní úřad, od května 2023 DPP, která trvala do července 2023. Po té od srpna 2023 smlouva na zkrácený úvazek jez stále běží.

Ale jsem těhotná. Rodit mám v květnu 2024. Nedokážu nijak dohledat, zjistit a ani spočítat, zda budu mít nárok na mateřskou dovolenou?

A jelikož jsem byla s prvním dítkem v PN kvůli rizikovému těhotenství, tak mam strach že se to nyní bude opakovat a já budu muset opět byt doma s odpracovanými pár měsíci v práci a nevím, zda potom bude nárok na mateřskou?

Moc děkuji za odpověď!

Vyřešeno
, , Natalie 10 měsíců 1 Odpověď 150 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na mateřskou dovolenou máte nárok, pokud jste v době nástupu na MD zaměstnaná. Začátek mateřské dovolené je v době 8 až 6 týdnů před porodem. Pokud v té době budete stále zaměstnancem, pak budete mít v zaměstnání i mateřskou dovolenou.

    Mateřská dovolená (alespoň tedy tak, jak ji definuje zákoník práce), je ale jenom a pouze „dovolená“. Není zde podmínkou nějaká minimální odpracovaná doba. Nevzniká ale ani nárok na nějaký příjem.

    Něco jiného je peněžitá pomoc v mateřství. Což je dávka, kterou platí stát na základě nemocenského pojištění. U PPM musí být splněna řada podmínek.

    Jednou z hlavních podmínek, je minimální doba účasti na nemocenském pojištění. Jedná se minimálně o 270 dní během posledních 2 roků.

    Záleží tedy na tom, kdy přesně budete mít termín nástupu na PPM (6-8 týdnů před očekávaným termínem porodu).

    Do účasti na nemocenském pojištění se počítají všechny kalendářní dny v zaměstnání, u kterého vám vznikala účast na nemocenském pojištění. Počítala by se případně i doba, kdy byste byla na rizikovém těhotenství (pokud by zaměstnání neskončilo).

    Předchozí práce na dohodu DPP se může započítat také – ale jenom ty měsíce, ve kterých jste u dohody o provedení práce (DPP) měla příjem nad 10 000 Kč. V takovém případě se vám z příjmu strhává sociální a zdravotní pojištění (a zaměstnavatel za vás platí i nemocenské pojištění).

    Doba v evidenci na Úřadu práce, se pro nárok na PPM nepočítá – stát za vás na ÚP platí pouze zdravotní pojištění, účast na nemocenském pojištění nevzniká.

    Mohlo by se vám případně zohlednit i předchozí zaměstnání, ve kterém jste měla první rodičovskou dovolenou.

    Je ale otázkou, zda vám v červnu 2022 končila rodičovská dovolená, a vy jste následně ukončovala zaměstnání. Nebo jestli vám v té době končil pouze rodičovský příspěvek a vy jste již nějakou dobu byla nezaměstnaná.

    Pokud máte očekávaný termín porodu v květnu 2024, pak by vám měl nástup na mateřskou vycházet někdy na březen nebo začátek dubna 2024.

    Pro nárok na PPM se bude posuzovat předchozích 24 měsíců.

    Záleží především na tom, zda budete zaměstnaná až do nástupu na PPM, a zda se vám kromě současného zaměstnání může započítat i nějaká další (předchozí) doba účasti na nemocenském pojištění. Potřebujete celkem 270 kalendářních dní.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď