Placení sociálního pojištění pro nárok na mateřskou

Otázka

Dobrý den, nevím, zda se dočkám odpovědi, ale zkusím to.

Aby vznikl matce nárok na placenou mateřskou a rodičovskou dovolenou, musí v posledních dvou letech před porodem odpracovat = být účastna sociálního pojištění, 270 dnů, neboli 9 měsíců.

Počítají se do této povinnosti i dny strávené na nemocenské z důvodu pracovní neschopnosti?

Tato pracovní neschopnost trvá několik měsíců právě v posledních dvou letech a pokračuje pracovní neschopností z důvodu rizikového těhotenství.

Děkuji za případnou odpověď

Vyřešeno
, , V.Kubín 11 měsíců 1 Odpověď 331 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Mateřská a rodičovská dovolená, s placením sociálního pojištění (nebo s předchozí délkou zaměstnání) nijak nesouvisí.

    Na mateřskou dovolenou, mohou mít nárok těhotné ženy, které jsou zaměstnané, začátek je v době 6 – 8 týdnů po porodu. A mateřská pokračuje následně i po porodu – celková délka mateřské dovolené je 28 týdnů (jedno dítě) nebo 37 týdnů (dvojčata).

    Na rodičovskou dovolenou, mají nárok také jenom zaměstnané ženy (nebo případně u muž/otec dítěte). A to maximálně do 3 roků dítěte. Placení sociálního pojištění nebo předchozí doba v zaměstnání nehraje roli.

    Nezaměstnané ženy, nemají nárok ani na mateřskou, ani na rodičovskou dovolenou.

    Ve svém dotazu, máte zřejmě na mysli případný nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Jedná se o dávku, která je placena státem (ČSSZ) na základě účasti na nemocenském pojištění.

    Nemocenské pojištění je něco jiného než sociální pojištění. Nemocenské pojištění platí za zaměstnance firma (zaměstnavatel odvádí na nemocenské pojištění 2,1%; od začátku roku 2024 by se na placení nemocenského pojištění měli podílet i zaměstnanci – ti by měli nově platit 0,6% z hrubé mzdy).

    U zaměstnanců, vzniká účast na nemocenském pojištění při nástupu do zaměstnání, a končí společně s ukončením pracovního poměru. Pokud je zaměstnanec v době pracovního poměru na neschopence, tak to nevadí.

    U podnikatelů (OSVČ) je to trochu jinak. Podnikatelé si musí platit povinně sociální (důchodové) pojištění a zdravotní pojištění. Placení nemocenského pojištění je pro OSVČ dobrovolné.

    Aby byl nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), pak musí být v posledních 2 letech (posledních 24 měsíců, před měsícem ve kterém bude začátek PPM), alespoň 270 dní účasti na nemocenském pojištění.

    Pokud vámi zmiňovaná žena, byla během posledních 2 roků, zaměstnaná alespoň 270 kalendářních dní, pak je tato podmínka splněna. To, že část z této doby byla případně na neschopence, nemusí hrát žádnou roli.

    I pracovní neschopnost, se započítá do doby účasti na nemocenském pojištění. Současně ale bude při výpočtu mateřské spadat pod vyloučené doby, a nebude mít negativní vliv na výslednou částku.

    Po skončení PPM (28 nebo 37 týdnů), je pak nárok na rodičovský příspěvek. Na ten mají nárok i nezaměstnané ženy – není u něj žádná podmínka placení sociálního pojištění (nebo nějaké „minimální odpracované doby“).

    Rodičovský příspěvek, je nyní 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 000 Kč na dvojčata). Od 1. 1. 2024, by se měl rodičovský příspěvek zvyšovat. V roce 2024, by to mělo být 350 000 Kč na jedno dítě (nebo 525 000 Kč na dvojčata).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď