Rodičovská dovolená a brigáda na DPČ – jak to bude s druhou mateřskou dovolenou?

Otázka

Dobrý den, jsem momentálně na rodičovské dovolené a přivydělávám si na brigádě na dohodu DPČ.

Pokud budu v budoucnu přecházet z rodičovské dovolené rovnou na druhou mateřskou dovolenou s dalším dítětem, bude se mi výše PPM počítat z příjmu u mého zaměstnavatele na HPP, tedy stejná částka jako u 1. dítěte nebo tuto výši nějak ovlivní (sníží) příjem z DPČ ?

Ještě by mě prosím zajímalo, jak by to bylo v případě, že během RD můj HPP zaměstnavatel zanikne a já dostanu výpověď.

Mnohokrát děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Klára 10 měsíců 1 Odpověď 275 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během rodičovské dovolené, i nadále zůstáváte zaměstnancem, se vším co z toho vyplývá. Pokud byste ihned po skončení rodičovské dovolené (nebo už v jejím průběhu) nastupovala na druhou mateřskou dovolenou, pak jsou zde několik možností:

    1) Druhé dítě se narodí do 4 roků toho prvního, a vy budete nadále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele

    V takovém případě, se obvykle PPM na druhé dítě vypočítá ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte. Druhá mateřská vám pak vychází stejně (o něco málo vyšší), jako u prvního dítěte

    2) Druhé dítě se narodí později, než do 4 roků dítěte, nebo budete zaměstnaná u jiného zaměstnavatele

    V takovém případě se PPM na druhé dítě vypočítá z aktuálního vyměřovacího základu (vyměřovací základ se stanoví podle běžných podmínek).

    Kromě toho mohou nastat i další možnosti (mateřská se může počítat i z kombinace HPP + DPČ, nebo jenom z DPČ, nebo na mateřskou nemusí být nárok vůbec, ….).

    Pokud máte během rodičovské dovolené (kdy jste stále zaměstnaná) nějakou brigádu na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), a pokud je příjem od 4000 Kč měsíčně, pak vám i u DPČ vzniká účast na nemocenském pojištění.

    Pokud byste pracovala na DPČ i v době nástupu na druhou mateřskou dovolenou, a pokud byste i u DPČ měla splněno minimálních 270 dní pro nárok na PPM, pak by se do výpočtu mateřské zahrnul i příjem z DPČ.

    Mateřská na druhé dítě by se pak počítala jak na základě příjmu (vyměřovacího základu) ze zaměstnání na HPP (kde máte rodičovskou dovolenou), tak i na základě příjmu (vyměřovacího základu) z dohody DPČ.

    Při souběhu více zaměstnání (u kterých vzniká účast na nemocenském pojištění – tj. u vás souběh zaměstnání na HPP a brigády na DPČ), musí být podmínky splněny v každém zaměstnání samostatně.

    Pokud by podmínky pro nárok na PPM nebyly u DPČ splněny, pak by se to na výpočtu PPM nijak neprojevilo. Výpočet by se provedl na základě zaměstnání na HPP – viz dvě možnosti výše.

    Pokud by vám ale zaměstnání na HPP skončilo během rodičovské dovolené, a následně, při začátku druhé PPM, byla vaším jediným zaměstnáním práce na DPČ (nebo pokud by to bylo vaše poslední zaměstnání, ze kterého by vám pak plynula ochranná doba), pak by se pro výpočet PPM na druhé dítě použil vyměřovací základ jenom z této DPČ (a mateřská by pak zřejmě byla jen velmi nízká).

    Pokud by vám skončilo zaměstnání na HPP, a u DPČ by nebyl dostatečný příjem pro vznik účasti na nemocenském pojištění, nebo pokud by vám následně nevycházela ochranná doba pro nárok na PPM u druhého dítěte (pokud by DPČ byla ukončena, nebo pokud by ochranná doba plynula jenom z HPP), pak by na mateřskou u druhého dítěte nemusel být nárok vůbec.

    Možností, které mohou nastat, je více. A nedá se to zcela jednoduše zobecnit (různých proměnných je příliš mnoho). Záleží vždy na konkrétním termínu porodu, na předchozích zaměstnáních a na mnoha dalších faktorech.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď