Nedostala jsem výplatu v novém zaměstnání

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, když mám v novém zaměstnání odpracovaných zatím jen 14 dní, jestli mám nárok na mzdu nebo mi přijde výplata, až budu mít celý měsíc odpracovaný.

Jedenáctého mají termín výplaty a mě nic nepřišlo.

Vyřešeno
, Petra H. 4 roky 1 Odpověď 647 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    V dotazu nepíšete, kdy jste zahájila pracovní poměr. Zda to bylo v aktuálním měsíci (leden 2021), nebo ještě v předchozím kalendářním měsíci (prosinec 2020).

    Mzda (výplata), je obvykle vyplácena až v následujícím kalendářním měsíci poté, co byla vykonána práce.

    Viz paragraf 141, Zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.):

    § 141

    (1) Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.

    (3) Pravidelný termín výplaty mzdy nebo platu musí být sjednán, stanoven nebo určen v rámci období uvedeného v odstavci 1.

    Pokud jste do zaměstnání nastoupila až v lednu 2021, a nemáte se zaměstnavatelem dohodnuto něco jiného, tak by vám první výplata měla přijít až v únoru 2021.

    Pokud jste ale do zaměstnání nastoupila ještě v prosinci 2020 a v tomto měsíci, pro zaměstnavatele odvedla nějakou práci, tak byste za tyto doby (v prosinci), měla dostat výplatu již nyní v lednu.

    Není zde tedy nějaká striktní podmínka, že byste pro zaměstnavatele musela nejprve odpracovat celý měsíc nebo něco podobného. Výplata je obvykle vyplácena za předchozí kalendářní měsíc, bez ohledu na to, jestli jste pracovala celý měsíc nebo jen část.

    Pokud vám za prosinec měl vzniknout nárok na výplatu (viz vaše pracovní smlouva, platový výměr apod.), a nic jste nedostala tak se obraťte na svého zaměstnavatele (nadřízeného, mzdovou účetní apod.) a zjistěte v čem je zádrhel.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď