Nárok na kompenzační bonus pro OSVČ – jaké se posuzují příjmy?

Otázka

Dobrý den, prosím o radu, zda mám, nebo nemám nárok na kompenzační bonus.

Jsem OSVČ, živnost mám od října 2019. Od té doby pracuji jako trenér zájmových kroužků pro děti. Od května 2020, jsem začala pracovat ještě ve finančnictví (taky jako OSVČ).

Převažující příjem, mám tedy nově z oboru finančnictví, ale jen kvůli tomu, že se teď tréninky provozovat nedají, na rozdíl od finančnictví.

Četla jsem, že nově se to nemusí posuzovat podle rozhodného období červen-září, ale zpětně podle měsíců v minulých letech. Jak to tedy prosím mám chápat?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, Sandra 3 roky 1 Odpověď 1189 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během podzimu 2020 byl schválen zákon 461/2020 Sb., který řeší podmínky pro nárok na kompenzační bonus. Postupně bylo vyhlášeno 6 kompenzačních období (poslední do 15. 2. 2021).

    V současné chvíli ale vláda schválila návrh nových podmínek (v podstatě úplně nový kompenzační bonus), na který bude zřejmě nárok od začátku února 2021 a dále (pokud budou omezení, tak případně až do konce roku 2021). Tyto podmínky ale musí být schváleny ještě v Parlamentu a Senátu – zatím je to jen návrh.

    U aktuálně platného zákona, je stanoveno, že se posuzují příjmy v rozhodném období, což je červen až září 2020. V tomto období, by příjem z podnikání (z činnosti, na kterou se během epidemie vztahuje nějaké omezení), měl být dominantním zdrojem příjmu.

    Takže pokud jste během června až září mohla provozovat svoje podnikání (v té době neplatily skoro žádné omezení) a nyní nemůžete, tak byste nárok mít mohla. Záleží ale na splnění příslušných podmínek v zákonu 461/2020 Sb.

    Něco jiného jsou pak nové podmínky (které ale zatím neplatí).

    Tam je to koncipováno tak, že nárok na kompenzační bonus, bude i při poklesu příjmu (tržby) o minimálně 50%.

    Přičemž se aktuální období (při žádosti za únor 2021 by se posuzovala výše příjmu za leden – vždy předchozí měsíc), bude posuzovat vůči průměrnému příjmu v minulosti.

    Například u kompenzačního bonusu za únor a březen 2021, by se to porovnávalo s průměrnou výší příjmu (tržby) v listopadu 2018 až lednu 2019. Rozhodovaly by tržby, ne zisk.

    Tyto nové podmínky začnou platit ale až někdy v průběhu března – vláda návrh schválila v pondělí 15. 2. 2021. Projednání a schválení v Parlamentu a Senátu je ale záležitost na nějakou dobu.

    Během projednávání může dojít i ke změnám. Pokud bude návrh schválen v současné podobě, pak by platil zpětně a vztahoval se na celý únor (od 1. 2. 2021).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď