Nárok na kompenzační bonus pro důchodce – pokles tržby o 100%

Otázka

Dobrý den, jsem důchodce a OSVČ.

Vyrábím sýry, které jsem prodával na jarmarcích a výstavách. Ty jsou dlouhodobě zakázány. Tedy ani nevyrábím. Naposledy jsem prodával 19. září 2020. Z toho vyplývá, že tržby poklesly o 100%.

Mám nárok na nějaký bonus? Třeba od 1. 10. 2020

Děkuji vám za odpověď!

Vyřešeno
Petr Z. 3 roky 1 Odpověď 1209 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Během podzimu 2020, byl schválen zákon 461/2020 Sb., který řeší podmínky pro kompenzační bonus. Postupně byla vyhlašována jednotlivá kompenzační období. Aktuálně jich je 6.

    U prvních 2 období, už ale skončila možnost podat žádost. Aktuálně je možné podávat žádost pouze u posledních 4 kompenzačních období, které pokrývají dobu od 22. 11. 2020 do 15. 2. 2021.

    Podle aktuálně platných podmínek, není pokles tržby rozhodujícím důvodem pro nárok na kompenzační bonus.

    Podstatné je to, jestli se přímo na vše podnikání vztahuje nějaké omezení. To, že jsou zakázané jarmarky, není až podstatné. Finanční úřad by mohl argumentovat, že jste případně mohl prodávat někde jinde. Ve výsledku nebyla většina těchto akcí ani přímo zakázána, jako se jen nekonala nebo byla nějak omezena – například farmářské trhy v omezení podobě probíhat mohly.

    Záleží tedy na tom, jestli se přímo na vaše podnikání vztahuje nějaký zákaz/omezení – zda jste musel uzavřít provozovnu, zda více než 80% svých služeb/výroků dodáváte nějakým subjektům, na které se vztahuje nějaké přímo omezení apod.

    Podmínek je více, a jejich splnění není snadné – nemalá část OSVČ. Podle aktuálních podmínek, na kompenzační bonus nárok nemá.

    Vláda ale nyní schválila nové podmínky. Zatím je to jen návrh, který neplatí. Je nutné ještě projednání v Parlamentu a Senátu. Pokud bude návrh schválen, tak by platil zpětně a vztahoval by se na dobu únor až březen 2021 (a případně i dále).

    U nového kompenzačního bonusu, už je jednou z hlavních podmínek to, že došlo k poklesu příjmu (tržby), alespoň o 50%.

    Přičemž se to posuzuje vůči průměrné výši příjmu v minulosti. U kompenzačního bonusu za únor a březen 2021, by se posuzovala průměrná výše příjmu za měsíce listopad 2018 až leden 2019.

    Pokud vám nyní příjem z podnikání poklesl alespoň o 50%, proti průměru z těchto 3 měsíců v 2018/2019, tak byste pak nárok mít mohl.

    Nové podmínky ale zatím neplatí – zřejmě se to vyřeší až průběhu března, a pak by mělo být možné podat žádost zpětně za celý únor a březen 2021.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď