Mám nárok na kompenzaci za karanténu kvůli COVIDu?

Otázka

Dobrý den,

Rád bych se zeptal, na co mám nárok, jako OSVČ, když mám pozitivní test na COVID, a musím být v karanténě?

Na kompenzační bonus jsem od podzimu neměl nárok. Podnikám v IT, kde není žádné omezení a práce mám celkem dost. Teď budu ale muset být nějakou dobu doma, a určitě tím budu mít nějaký výpadek příjmu. Tak nevím, jestli o něj mohu žádat z důvodu karantény.

Nemocenské pojištění si jako OSVČ neplatím, takže na nemocenskou nárok nemám.

Můžete mi prosím poradit?

Vyřešeno
, Robin G. 3 roky 1 Odpověď 2198 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Momentálně – ve druhé polovině února 2021, na žádný kompenzační bonus, vlastně nárok není. Poslední kompenzační bonus (6 období), byl vyhlášen za období do 15. 2. 2021. A s dalším se čeká na schválení nového zákona.

    Vláda navrhla nový zákon o kompenzačním bonusu pro rok 2021. Ten už byl schválen v Parlamentu (18. 2. 2021) a čeká se na Senát. Pak by mohl začít platit.

    Podle nového zákona, by měl být nárok na kompenzační bonus i zpětně, od začátku února 2021, a následně i za březen 2021.

    Podle nových podmínek, by byl nárok na tuto kompenzaci, při poklesu příjmu (tržeb) alespoň o 50%. Porovnával by se vždy předcházející měsíc s nějakým obdobím v minulosti.

    Například u kompenzace za únor 2021, by se srovnávaly tržby za leden 2021, vůči průměru za měsíce listopad 2018 až leden 2019 nebo listopad 2019 až leden 2020.

    Kromě toho, ale může být nárok na kompenzační bonus i jen za karanténu kvůli koronaviru COVID (i když není splněna podmínka poklesu tržeb o 50%).

    Týkalo by se to OSVČ, kteří jsou v karanténě kvůli koronaviru COVID – ale jen v případě, že si platí dobrovolné nemocenské pojištění. Pak by měli nárok na 500 Kč za jeden den karantény. Tedy při typické 10ti denní karanténě by to bylo 5000 Kč.

    Viz návrh nového zákona o kompenzačním bonusu, paragraf 8 a 10:

    § 8

    (6) V kalendářním dni, kdy trvá nařízená karanténa subjektu kompenzačního bonusu, který je účasten nemocenského pojištění, se za významně dotčenou vždy považuje

    a) samostatná výdělečná činnost tohoto subjektu kompenzačního bonusu, a

    b) činnost společnosti s ručením omezeným, které je tento subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to pouze pro účely vzniku nároku na kompenzační bonus tohoto společníka.

    § 10

    (4) V případě subjektu kompenzačního bonusu podle § 2 a 3 činí výše kompenzačního bonusu 500 Kč za každý kalendářní den bonusového období, za který je kompenzační bonus poskytován pouze z důvodu významného dotčení činnosti podle § 8 odst. 6.

    Pokud si ale neplatíte nemocenské pojištění, tak bohužel nemáte nárok ani na tuto kompenzaci. Nemocenské dávky (na které je nárok případně od 15 dne neschopenky), se vás také netýkají (píšete, že si neplatíte dobrovolné nemocenské pojištění).

    Tj. můžete mít případně nárok, na kompenzační bonus podle standardních podmínek (při poklesu příjmu o 50% a při splnění dalších podmínek). Ale až po jeho schválení.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď