Kompenzační bonus pro zaměstnance – OSVČ vedlejší

Otázka

Dobrý den,

raději se zeptám, jsem OSVČ vedlejší, ale zároveň zaměstnaná jako pedagog.

Mojí činností v podnikání je plavání, provozuji plavecké kurzy pro děti, ty z důvodu nařízení nemůžu vykonávat, tzn. příjem z této činnosti nemám už rok.

Ale mám pracovní smlouvu jako pedagog, kde příjem mám. Chci se zeptat, mám nárok na některý z kompenzačních bonusů?

Jinak jako OSVČ, jsem měla vždy nižší příjem, než jako zaměstnanec.

Děkuji moc za odpověď, hezký den

Vyřešeno
, Janka P. 3 roky 1 Odpověď 1081 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Na podzim 2020, byl schválen kompenzační bonus pro OSVČ, podle zákona 461/2020 Sb. Na začátku roku 2021, pak byl schválen nový zákon o kompenzačním bonusu pro rok 2021 – zákon 95/2021 Sb. Podmínky se u obou kompenzačních bonusů sice liší, ale jedno mají společné.

    A to, že na kompenzační bonus je nárok pouze v případě, že v daném období (vysvětlím dále) je příjem z podnikání (z činnosti, která je z důvodu epidemie omezena), vaším převažujícím příjmem. Posuzují se všechny příjmy za určené období, podle paragrafu 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmu.

    Posuzují se tedy i příjmy ze závislé činnosti, jako je například příjem ze zaměstnání. Pokud jste po dobu podnikání měla vždy nižší příjem z podnikání, než je váš příjem ze zaměstnání, pak na kompenzační bonus nemáte nárok, ani podle jedno ze zákonů.

    U původního kompenzačního bonusu, schváleného na podzim 2020, se posuzoval příjem v rozhodném období červen 2020 až září 2020.

    Podmínkou pro nárok bylo, že příjem z omezené činnosti, musí být v tomto období vaším nadpolovičním (majoritním) příjmem. Pokud v daném období převažoval příjem ze zaměstnání, pak nárok na kompenzaci není.

    U původního kompenzačního bonusu, je také možné žádat už jen o poslední dvě období, páté a šesté. A musí být splněny i další podmínky.

    U nového kompenzačního bonusu, který byl schválen na začátku roku 2021, se posuzuje převažující příjem za srovnávací období.

    Toto srovnávací období, je pro kompenzaci za únor 2021, stanoveno na listopad 2018 až leden 2018 nebo listopad 2019 až leden 2020.

    Pro kompenzaci za březen 2021, je srovnávacím obdobím prosinec 2018 až únor 2019 nebo prosinec 2019 až únor 2020.

    Nebo je případně možné, použít stejné rozhodné období (červen 2020 až září 2020), jako u předchozího kompenzačního bonusu.

    Podmínka je stejná – ve srovnávacím nebo případně rozhodném období, musí převažovat příjem z podnikání (z omezené činnosti). Pokud převažuje příjem ze zaměstnání, nárok na kompenzaci není. Kromě převažujícího příjmu musí být také splněny i další podmínky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď