Ukončení práce po nemoci – výpověď dohodou

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda má nárok mě zaměstnavatel „vyhodit“ z práce dohodou po ukončení 3 měsíční pracovní neschopnosti?

Byla jsem 3 měsíce na pracovní neschopnosti a nyní po návratu mi bylo řečeno, že za mě nastoupí nová kolegyně a mě se „zbavili“ dohodou o ukončení pracovního poměru.

Mají na takové jednání právo, a co s tím můžu dělat, když s tím nesouhlasím (ale samozřejmě už v této práci pracovat nechci po tomto jednání)? Má cenu se tím vůbec zabývat

Předem děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , , Eva K. 4 roky 1 Odpověď 829 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Zaměstnavatel se vás určitě nemůže „zbavit“ dohodou. To je nesmysl. Zaměstnavatel vám může dát výpověď. Tu vám může dát, podle poměrně jasně definovaných podmínek v zákoníku práce (například pro nadbytečnost apod.).

    V případě výpovědi ze strany zaměstnavatele, pak máte nárok na standardní výpovědní dobu 2 měsíce + můžete mít nárok na odstupné. To je jeden měsíc, pokud pracujete méně než rok, dva měsíce pokud je to méně než 2 roky a 3 měsíce v ostatních případech.

    Ukončení pracovního poměru dohodou není výpověď. Název dohoda je tam kvůli tomu, že vy sama se se zaměstnavatelem na něčem dohodnete. Zaměstnavatel vás rozhodně nemůže nutit k tomu, abyste podepsala dohodu. Dohoda je o tom, že obě strany (zaměstnavatel i zaměstnanec), se na něčem dohodnou.

    Je pravda, že někteří zaměstnavatelé zkouší zaměstnanci „vnutit“ dohodu. V rámci dohody, pak mohou být stanoveny podstatně výhodnější podmínky (pro zaměstnavatele), pro ukončení pracovního poměru. Například nemusí být výpovědní lhůta nebo vám zaměstnavatel nemusí dávat odstupné.

    To znamená, že dohodu byste určitě nikdy neměla podpisovat, pokud vy sama nechcete. A před podpisem dohody o ukončení pracovního poměru si ověřte, že vám zaměstnavatel v dohodě dá vše, na co máte nárok. Jinak trvejte na výpovědi, která je pro vás, jako zaměstnance obvykle výhodnější.

    To, že jste byla 3 měsíce v pracovní neschopnosti, není žádný argument. Na základě toho vám zaměstnavatel ani nemůže dát výpověď. A už vůbec vás nemůže nutit podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru.

    Pokud nesouhlasíte s postupem zaměstnavatele a dohodu o ukončení pracovního poměru jste zatím nepodepsala, tak své výhrady jasně sdělte zaměstnavateli. Můžete po něm požadovat dvou měsíční výpovědní lhůtu a odstupné. Trvejte na tom, ať vám dá výpověď, nebo ať máte v dohodě stejné podmínky, jako při výpovědi.

    Pokud jste dohodu o ukončení pracovního poměru podepsala, pak je to těžké. Mohla byste se zkusit obrátit na soud a řešit to u soudu. Musela byste ale dokládat, že dohodu jste podepsala pod nátlakem a bylo by to poměrně složité a s nejistým výsledkem.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď