Dotaz na registraci na úřadu práce při nemocenské v ochranné lhůtě

Otázka

Dobrý den, ukončila jsem pracovní poměr dohodou k 15. 2. 2024. Důvodem pro ukončení zaměstnání byly zdravotní důvody.

Teď jsem onemocněla, a od 20. 2. 2024 mám vystavenou neschopenku (je to jen běžná nemoc, nesouvisí to s mými dlouhodobými zdravotními problémy).

Zatím jsem nestihla jít na Úřad práce. Takže teď nevím, kdy tam mám zajít? Jestli ještě teď někdy, nebo jestli mám čekat až na skončení neschopenky?

Počítám s tím, že vzhledem k zahájení neschopenky ještě v ochranné lhůtě, budu mít normálně nárok na nemocenskou? Nebo se pletu?

Děkuji za info

Vyřešeno
, , Magda T. 5 měsíců 1 Odpověď 302 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Obecně platí, že na Úřad práce je vhodné jít do 3 pracovních dní, od ukončení zaměstnání (nebo od skončení jiné činnosti). Není to ale striktní podmínka. Evidence na ÚP je dobrovolná.

    Je možné se jít přihlásit i kdykoliv později – pak ale začátek evidence na ÚP nenavazuje plynule na konec předchozího zaměstnání.

    Je zde ale současně omezení – Úřad práce vás nemůže zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání v době, kdy jste práce neschopná.

    Po skončení zaměstnání, je ochranná doba 7 kalendářních dní, během které máte stále nárok na nemocenské dávky.

    Pozor ale na to, že po skončení pracovního poměru, už nemáte nárok na 1áhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele.

    Prvních 14 dní během neschopenky, tedy nedostáváte vůbec žádnou nemocenskou. A máte nárok až na nemocenské dávky od 15 dne.

    Jestliže vám neschopenka započala 20. 2. 2024, tak až do 5. 3. 2024, je to bez nároku na nemocenskou.

    Od 6. 3. 2024 máte nárok na nemocenské dávky (nejprve je to 60%, a posléze se to případně zvyšuje na 66% a 72%). Maximální doba je 380 dní (může být prodloužena na základě žádosti až o 350 dní).

    Na Úřad práce, může jít do 3 pracovních dní po skončení neschopenky.

    Na podporu v nezaměstnanosti, můžete mít nárok i po skončení vaší aktuální neschopenky.

    V závislosti na tom, jak dlouho budete mít nemocenskou, se podpora v nezaměstnanosti vypočítá z průměrného výdělku v posledním zaměstnání.

    Nebo pokud byste byla na neschopence nějakou delší dobu, tak by se pak podpora po skončení nemocenské vypočítala z průměrné mzdy.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď