Nárok na mateřskou dovolenou na druhé dítě

Otázka

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na mateřskou dovolenou.

Po rodičovské jsem musela nastoupit na pracovní úřad a nemohla se vrátit do práce z důvodu hlídání dítěte. Na pracovním úřadu jsem byla vedena cca 4 měsíce.

Od ledna jsem nastoupila zpět do zaměstnání, ale již s novou pracovní smlouvou. Po měsíci jsem otěhotněla. Termín porodu mam na konci listopadu. Do práce chodím.

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Marie F. 4 roky 1 Odpověď 423 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Abyste měla nárok na „mateřskou“ i na druhé dítě, musí být splněny obdobné podmínky, jako když jste měla mateřskou na první dítě.

    I u druhého dítěte je potřeba, abyste v době zahájení PPM (u vás to bude někdy v říjnu – PPM začíná 6 – 8 týdnů před porodem) musíte být účastníkem nemocenského pojištění nejméně po dobu 270 kalendářních dní za poslední 2 roky.

    A dále je potřeba, abyste v době zahájení mateřské byla stále zaměstnána (účastníkem nemocenského pojištění).

    Nebo abyste alespoň byla v ochranné lhůtě. Například pokud by vaše současné zaměstnání nyní skončilo, tak je potřeba, aby to v době zahájení PPM bylo maximálně 180 dní od skončení zaměstnání.

    Do doby 270 kalendářních dní (za poslední dva roky), se vám bude počítat nejenom doba v současném zaměstnání, ale bude tam spadat i poměrná část doby, kdy jste ještě byla na rodičovské dovolené. V té době jste také byla zaměstnána – byť jste byla na rodičovské, váš pracovní poměr i nadále trval. Nepočítá se vám pouze doba, kdy jste byla nezaměstnaná a vedená na Úřadu práce.

    Podle uváděných informací byste tedy i u druhého dítěte měla mít nárok na mateřskou. Vše tomu nasvědčuje.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď