Nárok na mateřskou dovolenou na druhé dítě – minimální doba v zaměstnání?

Otázka

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené s první dcerou, kterou jsem si zvolila na 3 roky.

Tehdy mi neprodloužili pracovní smlouvu, právě z důvodu mého těhotenství, ale nárok na mateřskou mi vznikl v ochranné lhůtě od skončení pracovního poměru.

Mě teď zajímá, jak by to bylo s nárokem na mateřskou u druhého dítěte? Zda musím nastoupit do zaměstnání a případně na jak dlouhou dobu, aby mi nárok vznikl. A zda musí byt úvazek plný či poloviční, zda v tom hraje tento úvazek roli?

Předem děkuji za odpověď

Vyřešeno
Blanka H. 4 roky 1 Odpověď 557 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Vzhledem k tomu, že váš poslední pracovní poměr byl na dobu určitou a skončil ještě před narozením prvního dítěte, tak jste nejméně poslední 3 roky (doby kdy jste čerpala rodičovský příspěvek) byla fakticky nezaměstnaná. Dostávala jste rodičovský příspěvek a stát za vás hradil zdravotní pojištění. Ani jedno z toho ale nezakládá nárok na peněžitou pomoc v mateřství u druhého dítěte.

    Abyste i u druhého dítěte měla nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství, PPM), tak je nutné, abyste v posledních dvou letech (v době zahájení PPM) měla účast na nemocenském pojištění nejméně 270 kalendářních dní.

    Nemocenské pojištění za vás zpravidla platí zaměstnavatel. Pokud byste nastoupila do zaměstnání, tak se vám účast na nemocenském pojištění bude počítat od prvního dne. Počítají se všechny kalendářní dny, včetně víkendů, státních svátků, vaší dovolené nebo i případné nemocenské. To jestli máte plný nebo zkrácený úvazek už nehraje roli.

    To, že byste pracovala jen na částečný úvazek, by hrálo roli jen u výpočtu výše „mateřské“ (PPM). Její výše se odvíjí od vaší hrubé mzdy v posledním zaměstnání. Pokud byste na částečném úvazku měla nižší příjem, pak je logicky nižší i mateřská. Jinak ale zkrácený úvazek ničemu nevadí.

    Tj. abyste měla nárok na mateřskou i u druhého dítěte, musela byste nyní nastoupit do nového zaměstnání a otěhotnět tak, abyste v době zahájení PPM na druhé dítěte (6 – 8 týdnů před porodem) měla „odpracováno“ 270 kalendářních dní. Tj. těhotenství by mělo být zahájeno až po nástupu do zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď