Kompenzační bonus podzim – pokles poptávky a neschopenka

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu žádat o podzimní kompenzační bonus, jelikož jsem OSVČ vlastním svatební agenturu a naprosto zájmem ze stran zájemců opadl.

V této době, se již řešily svatby na začátek dalšího roku, což nyní není. Jinak má činnost, je samozřejmě navázána i na restaurace.

Další otázka, která nastává, že jsem ve stavu nemocných, mám neschopenku z důvodu, že si platím pojištění na nemocenském.

Zajímalo by mne, zda mohu žádat či ne.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Vladimíra 3 roky 1 Odpověď 1948 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Na podzimní kompenzační bonus (za říjen až prosinec), vzniká pro OSVČ nárok pouze v případě, že jejich podnikatelská činnost byla přímo omezena, nebo zakázána některým z opatření proti epidemii koronavirus.

    To znamená, že abyste měla nárok na tuto podzimní podporu pro OSVČ, tak by se na vás (vaše podnikání), přímo muselo vztahovat nějaké z vládních omezení.

    Pokud vím, tak svatby jako takové, nebyly žádným vládním opatřením (nebo jiným nařízením), přímo zakázány, omezoval se jen počet účastníků na svatbě. Tj., mám za to, že vaše podnikání bylo možné i nadále provozovat.

    To, že došlo k podstatnému úbytku zájmu o vaše služby ze strany klientů, bohužel během podzimu nestačí.

    Zatímco během jarních měsíců, byl nárok na kompenzační bonus už v případě, že došlo k poklesu poptávky o vaše služby, na podzim to bohužel nestačí.

    Během podzimních měsíců nastavila vláda podmínky, pro nárok na kompenzační bonus, podstatně přísněji.

    Píšete, že vaše činnost je navázána na restaurace. Podle zákona o kompenzačním bonusu je to ale nastaveno tak, že abyste měla nárok na kompenzační bonus, tak byste musela 80% svých služeb dodávat restauracím (nebo jiným subjektům), jejichž podnikání bylo přímo omezeno.

    Viz zákon o kompenzačním bonusu (zákon číslo 461/2020 Sb.):

    § 6 Předmět kompenzačního bonusu

    (1) Předmětem kompenzačního bonusu je výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost bezprostředně zakázána nebo omezena opatřením podle § 1.

    (2) Předmětem kompenzačního bonusu je také výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost alespoň z 80 % vyloučena v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení opatřením podle § 1 vztahujícího se na

    a) odběratele zboží, služeb nebo jiných výstupů subjektu kompenzačního bonusu, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, jejíž výstupy lze bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli, nebo

    b) osobu, v jejíchž prostorách je činnost subjektu kompenzačního bonusu vykonávána, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, kterou lze bez zásadních obtíží vykonávat jinde.

    Osobně se tedy domnívám, že podmínky pro kompenzační bonus nesplňujte.

    To, že jste momentálně na neschopence, nemá ke kompenzačnímu bonusu žádný vztah.

    Pokud jste v pracovní neschopnosti, a platíte si nemocenské pojištění pro OSVČ, pak byste měla mít nárok na standardní nemocenské dávky od 15 dne neschopenky. Nemá to ale žádný vliv, na váš případný nárok, na kompenzační bonus.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď