Kompenzační bonus podzim 2020 – podpora za prosinec

Otázka

Dobrý den!

Ráda bych se zeptala, zda mohu požádat o kompenzační bonus i po termínu 2. 12. 2020, kdy už mohou být otevřeny služby.

Jsem majitelka svatebního salonu a půjčuji svatební a společenské šaty. Provozovnu mohu mít již otevřenou, ale nekonají se žádné společenské akce – plesy, taneční apod.

Svatby se také konají za velmi omezených podmínek, a téměř žádné nejsou. Jsem tedy nepřímo závislá na akcích, které se z důvodu pandemie nekonají.

Finanční úřad mi poskytl pouze kompenzaci za období od 22. 10. do 2. 12. 2020. Mohu požádat nyní o nějakou podporu?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Mgr. Gabriela Kučerová 4 roky 1 Odpověď 1044 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Podle aktuálních podmínek, je nárok na kompenzační bonus pro OSVČ, případně až do 24. 12. 2020. A to díky poslednímu prodloužení nouzového stavu, které bylo schváleno v průběhu prosince 2020.

    Resp. nárok na kompenzační bonus může být aktuálně do maximálně 23. 12. 2020, do kdy platí poslední prodloužení nouzového stavu.

    Za 24. 12. 2020 a dále by byl nárok na další kompenzaci, jen pokud by se opět prodlužoval nouzový stav. Což je ale spíše méně pravděpodobné, i když i takové návrhy se objevují (ale vzhledem k současné situaci, kdy se vše neustále mění, je těžké cokoliv tvrdit, s nějakou mírou jistoty).

    Na kompenzační bonus i za další část prosince, můžete mít nárok, pokud se na vás stále vztahuje nějaké omezení podnikatelské činnosti, vyplývající z příslušných nařízení.

    Například obchody sice mohou mít otevřeno již od čtvrtka 3. 12. 2020. Ale vzhledem k tomu, že i nadále platí omezení pro počet nakupujících, kteří mohou být společně v prodejně (1 osoba na 15 metrů čtverečních), tak i po otevření obchodů mají nárok na kompenzační bonus. Vztahuje se na ně omezení.

    Nevím zcela přesně, jak je to u vás. Pokud se ale i na vaši oblast podnikání v průběhu prosince vztahuje nějaké omezení, pak si můžete požádat o další kompenzační bonus až do 23. 12. 2020. Opět se jedná o 500 Kč na den.

    Doba od 3. 12. 2020 do 23. 12. 2020 spadá do 3 a 4 kompenzačního období.

    Pokud se na vaše podnikání aktuálně žádný zákaz nebo omezení nevztahuje, a pouze „trpíte“ poklesem poptávky po vašich službách, pak bohužel aktuálně nárok na další podporu není.

    Může se to ale změnit. V tomto týdnu například vláda schválila rozšířenou kompenzaci pro restaurace, kterým bude dotováno 100% nájmu za 3 měsíce a 100% mezd a odvodů.

    Někteří politici navrhují, po vzoru Německa, že by se podnikatelům mohla kompenzovat u části jejich obratu. Nějaká další plošná kompenzace pro podnikatele sice zatím nebyla schválena, ale vše se může změnit.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď