Ukončení rodičovského příspěvku

Otázka

Dobrý den, mám nastavený rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte, před porodem jsem byla v domácnosti (měla jsem nahlášenou péči o dítě do 7 let věku).

RP bych měla pobírat do ledna 2025, ale sehnala jsem od září práci. Mám nechat RP normálně doběhnout do toho ledna?

Jestli chápu správně, tak o předčasnou výplatu zbytku RP lze požádat jen z důvodu narození dalšího dítěte?

Vyřešeno
Zuzana 3 měsíce 1 Odpověď 162 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Nástup do nového zaměstnání, není důvodem, proč by bylo nutné ukončovat rodičovský příspěvek.

    Na rodičovský příspěvek, máte nárok i v době, kdy už pracujete v zaměstnání. A je celkem jedno, jestli se jedná jen o nějakou brigádu, práci na částečný úvazek, nebo zaměstnání na HPP.

    Na Úřad práce, ani není nutné hlásit nástup do zaměstnání. U rodičovského příspěvku, se nesleduje výše příjmu (ta hraje roli případně jen pro možnost volby výše měsíční částky).

    Můžete si pochopitelně na ÚP požádat o zvýšení měsíční částky.

    Aktuální maximum, je 13 000 Kč (platí pro případ, kdy jste při narození dítěte neměla nárok na PPM, a pokud není možno volit vyšší částku na základě příjmu otce dítěte, jinak by to mohlo být i více).

    Je poměrně běžné, že řada maminek je doma jen do 3 roků dítě (kdy končí rodičovská dovolená), ale rodičovský příspěvek mají nastavený až do 4 roků (což je možnost, která se ale aktuálně týká už jen dětí narozených do 31. 12. 2023, nově je už maximum také jenom do 3 roků ….).

    Zvýšení RP, abyste ho případně vyčerpala dříve, je ale v zásadě zbytečné. Budete jej dostávat dále, i když budete pracovat v zaměstnání.

    Jednorázové dočerpání zbylé části RP, je opravdu možné jenom v případě narození dítě. V takovém případě, je možné po porodu žádat na ÚP o jednorázové vyplacení zbylé části. Nárok je za předpokladu, že alespoň jeden rodičů pracuje v zaměstnání, má příjmy z podnikání, apod.

    Zde je ale důvodem to, že nárok na RP u prvního dítěte zaniká už ve chvíli, kdy vznikne nárok na PPM u druhého dítěte (nebo kdy vznikne nárok na RP u druhého dítěte).

    Dříve běžně docházelo k tomu, že jste mohla o část nevyčerpaného RP přijít. To vám ale v souvislosti s nástupem do zaměstnání nehrozí.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď