Ukončení pobírání rodičovského příspěvku a placení zálohy zdravotní pojišťovně

Otázka

Dobrý den, moc Vás prosím o zodpovězení následujícího dotazu:

Listopad 2023 je posledním měsícem, za který mi má být vyplacen rodičovský příspěvek. K jeho výplatě dojde 10. 12. 2023.

Za který měsíc (listopad nebo i prosinec) za mě hradí zdravotní pojištění ještě stát a od kterého měsíce jsem povinna začít si jej hradit sama?

Mám hradit už prosinec 2023 nebo až od ledna 2024? Před narozením dítěte jsem nepracovala.

A kromě oznámení na zdravotní pojišťovnu musím posílat nějaké oznámení o ukončení výplaty RP i na správu sociálního pojištění?

Nechci něco zanedbat a mít pak problémy.
Děkuji moc.

Vyřešeno
, Eva P. 8 měsíců 1 Odpověď 305 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud jste nezaměstnaná, a končí vám výplata rodičovského příspěvku, tak se můžete zaregistrovat na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání.

    Po dobu, kdy budete vedená na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, za vás bude platit zdravotní pojištění stát.

    Po skončení rodičovského příspěvku, máte nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Pokud jste byla nezaměstnaná už před narozením dítěte, tak se vám podpora v nezaměstnanosti vypočítá z průměrné mzdy v ČR.

    V roce 2023 tato „minimální“ podpora v nezaměstnanosti po rodičovské vychází takto:

    • První a druhý měsíc je nárok na 5 896 Kč
    • Třetí a čtvrtý měsíce je nárok na 4 717 Kč
    • Zbytek doby (celkem 5 až 11 měsíců podle věku) je nárok na 4 324 Kč

    Od 1. 1. 2024 se mění podmínky pro podporu v nezaměstnanosti, pro výpočet se bude požívat jiná průměrná mzda, takže od ledna 2024 může být nárok i na více peněz.

    Pokud si ale zatím nechcete hledat zaměstnání, tak nemusíte chodit na Úřad práce (není to povinné).

    Může své zdravotní pojišťovně nahlásit, že zůstáváte nadále doma s dítětem, jako osoba pečující o dítě do 7 roků. Pak za vás bude dále platit zdravotní pojištění stát. Je s tím ale spojeno několik omezení.

    V případě že by se vás netýkala ani jedna z předchozích dvou možností, pak vám vzniká povinnost zaplatit si sama zdravotní pojištění, jakmile za vás po celý kalendářní měsíc nebude platit zdravotní pojištění stát.

    Stát za vás zdravotní platí/platil po dobu, kdy byl nárok na rodičovský příspěvek. Záleží tedy na tom, k jakému dni vám končí nárok na tuto dávku. Měla byste dostat vyrozumění od Úřadu práce, k jakému datu skončil nárok na RP.

    Není ale podstatné to, kdy vám chodí rodičovský příspěvek na účet. Podstatné je datum, k jakému zanikl nárok na tuto sociální dávku.

    Pokud by to bylo ještě během listopadu 2023, pak si budete muset zaplatit zdravotní pojištění už v prosinci.

    Pokud by datum ukončení nároku na RP bylo až v prosinci, tak si budete muset zaplatit zdravotní pojištění až v lednu 2024.

    V každém případě ale platí, že máte povinnost informovat zdravotní pojišťovnu do 8 dní, od skončení nároku na rodičovský příspěvek (pokud byste šla na ÚP, tak tam změnu nahlásí oni).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď