Dočerpání rodičovského příspěvku, ale pokračovaní v rodičovské dovolené

Otázka

Dobrý den, budu mít vyčerpaný rodičovský příspěvek. Syn má 20 měsíců, ale rodičovskou dovolenou mám u zaměstnavatele nahlášenou do 3 let dítěte.

Potřebovala bych se zeptat, zda mi nadále bude stát platit pojištění i když rodičovský příspěvek už pobírat nebudu a budu jen na rodičovské dovolené?

Moc děkuji za informaci

Vyřešeno
, Alena 9 měsíců 1 Odpověď 228 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená, jsou dvě na sobě vzájemně nezávislé věci. To, že obvykle během rodičovské dovolené, současně čerpáte i rodičovský příspěvek, je sice asi nejčastější varianta, rozhodně to ale není nezbytně nutná podmínka.

    Je poměrně mnoho žen, které nemají nárok na rodičovskou dovolenou (před porodem nebyly zaměstnané, nebo jim pracovní poměr skončil během mateřské dovolené, apod.), ale pobírají rodičovský příspěvek.

    Platí to i pro všechny podnikatelky (OSVČ). Ty nemohou být ani na mateřské dovolené ani na rodičovské dovolené už z principu (podnikatelé nemají „nárok“ na žádnou dovolenou). Mohu mít ale nárok jak na peněžitou pomoc v mateřství, tak i na rodičovský příspěvek.

    Stejně tak je i poměrně mnoho rodičů, kteří jsou doma na rodičovské dovolené, ale nemají nárok na rodičovský příspěvek.

    Na rodičovskou dovolenou v zaměstnání, mají nárok oba rodiče. Doma by tedy mohli být klidně oba současně, ale na rodičovský příspěvek má nárok jenom jeden z nich.

    Další, a asi častější situací, kdy je to rodičovská dovolená bez rodičovského příspěvku, je i váš případ. Tedy vyčerpání celé částky rodičovského příspěvku dříve, než končí rodičovská dovolená.

    Rodičovský příspěvek, se dá teoreticky vyčerpat už za nějakých 6 – 7 měsíců (platí pro zaměstnance s vysoce nadprůměrným příjmem). Ale rodičovská dovolená může být až do 3 roků dítěte.

    Na takové situace ale pamatuje zákon o veřejném zdravotním pojištění – viz paragraf 7, odstavec 1, zákon číslo 48/1997 Sb.:

    § 7

    (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

    c) příjemce rodičovského příspěvku;

    d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění;

    Zdravotní pojištění za vás stát platí, jak během doby, kdy je čerpán rodičovský příspěvek (a nejedná se o rodičovskou dovolenou), a/nebo v situaci, kdy to rodičovská dovolená (ale není nárok na rodičovský příspěvek). Stačí splňovat jedno z toho.

    Sociální pojištění funguje odlišně. To za vás stát neplatí nikdy. Ani během rodičovské dovolené, ani během doby, kdy čerpáte rodičovský příspěvek. Doba, kdy pečujete o dítě do 4 roků, se vám ale počítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď