Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Práce na smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti, kterou máte sjednanou s agenturou práce, má od běžné pracovní smlouvy přímo se zaměstnavatelem, určitá specifika. Do určité míry se to týká i pracovního úrazu.

    I agenturní zaměstnanci, ale mají stejná (obdobná) práva a povinnosti, jako ostatní zaměstnanci.

    Pokud se vám stane nějaký pracovní úraz, při výkonu práce u dočasného zaměstnavatele (uživatele), tak máte povinnost tento pracovní úraz hlásit svému přímému zaměstnavateli, což je agentura práce.

    Agentura práce, je povinna vést evidenci úrazů svých zaměstnanců v knize úrazů, a je povinna tento pracovní úraz Státnímu úřadu inspekce práce.

    A vaše agentura také zodpovídá za náhradu za pracovní úraz (resp. řeší pojišťovna, u které je agentura pojištěna).

    Agentura práce, pak může požadovat náhradu škody (která vám případně bude uhrazena) od vašeho dočasného zaměstnavatele (ale to už vás nemusí zajímat, to je věc obchodního vztahu mezi agenturou a vaším dočasným zaměstnavatelem).

    Pro vás jako zaměstnance z toho nevyplývají žádná omezení – můžete mít nárok na nemocenskou (pokud následkem pracovního úrazu došlo k pracovní neschopnosti), můžete mít nárok náhradu mzdy (dorovnání do 100% průměrného výdělku) a případně může být nárok i na bolestné nebo náhradu jiných škod, které mohly vzniknout v souvislosti s pracovním úrazem.

    V odpovědi záměrně píši „můžete mít“ nebo „může být“ protože neznám všechny okolnosti vašeho úrazu.

    Pokud by například pracovní úraz vznikl v souvislosti s opilostí nebo požitím omamných látek, pak to platit nemusí.

    Jinak je ale postup řešení pracovního úrazu stejný, jako u běžných zaměstnanců. Hlavní rozdíl je v tom, že pro vás je důležité, o úrazu informovat svoji agenturu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď